latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:40 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Петровић: Српска ће градити што више обновљивих извора енергије

Директор компаније Електопривреда Републике Српске Лука Петровић изјавио је да ће Српска настојати изградити што више обновљивих извора енергије и да то неће радити само због енергетске транзиције, већ и да би домаћа привреда била конкурентна на тржишту.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је у излагању на панелу о теми "Регионално енергетско тржиште" у оквиру "Јахорина економског форума" указао на огроман притисак из ЕУ за гашење термоелектрана и путем одређних бриселских прописа, према којим је Република Српска у обавези да до 2050. године престане са производњом електричне енергије из угља.

За Републику Српску, истакао је Петровић, најважније питање је шта ће се послије програма енергетске транзиције десити са радницима из регија које гравитирају термоелектранама Гацко и Угљевик.

Петровић је нагласио да Република Српска тренутно има најјефтинију електричну енергију у Европи, али да постоји велики притисак ЕУ за либерализацију тржишта, те указао и на огроме транзиције у енергији у односу на период од прије 20 година.

- Сада имамо ситуацију да је ноћна енергија двоструко скупља у Европи, а да је дневна у негативном, што је резултат изградње обновљивих извора енергије. Морамо радити на јачању привреде и привлачење инвестиција на начин да им дамо повољнију цијену електричне енергије - навео је Петровић.

Петровић је рекао да је енергија из термоелектрана угрожена јер нема кредита, као ни резервних дијелова, па ће производна цијена бити веома висока.

- Сигуран сам да Република Српска неће одсустати од термоелектрана до 2050. године, а не искључујем ни изградњу замјенских. Мислим да ће се увијек наћи неко ко је спреман да уложи у то - изјавио је Петровић и додао да је цијена електричне енергије из термоелектрана у Српској око 60 евра.

Он је нагласио да је намјера Републике Српске да искористи максималне могућности постојећих објеката у термоенергетици, али потенцијално да остатак угља искористи у замјенској термоелектрани, без обзира како неко на то гледао, јер стабилност на овом подручју не може бити остварена без базне енергије.

- На овом подручју морамо направити што више обновљивих извора енергије, јер је то јефтинија енергија. То нећемо радити само због енергетске транзиције, већ и да би наша привреда била конкурентна на тржишту, а предузећа и домаћинства имала најјефтинију цијену енергије - навео је Петровић и додао да од ЕУ очекује подршку током ових процеса.

Директор Електропривреде Србије Душан Живковић рекао је да су нет зиро, циркуларна економија и вјештачка интелигенција три ствари које ће обиљежити будућност енргетике, што је нова реланост.

- Основни постулат развоја савке државе биће енергетске безбједност. `Електропривреда Србије` ту је предузела значајне пројекте, како би остала конкурентна и помогла догорочну одрживост диверзификовања енергије. Сматрам да пројектима које релизујемо можемо рећи да ћемо постићи дугорочни мир - указао је Живковић.

Живковић је рекао да у нарендим годинама треба размишљати и о нуклеарним електранама које ће омогућити стабилизацију тржишта након гашњења термоелектрана.