latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:51 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Мекјуен: Резолуција о Сребреници неће имати трајан утицај, више је ту да иритира (ФОТО/ВИДЕО)

На Факултету политичких наука у Бањалуци одржано је предавање "Америчка спољна политика: улога Конгреса и лобирање", у организацији Центра за федералистичке и међународне студије.
Клокић и Мекјуен на ФПН - Фото: РТРС
Клокић и Мекјуен на ФПНФото: РТРС

На предавању су говорили бивши конгресмен и лобиста из САД Роберт Мекјуен и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

- Република Српска посвећена је примјени Дејтонског споразума, а његови темељи још су добри - рекао је директор консултантске куће "Савјет за националну политику" и бивши амерички конгресмен Роберт Мекјуен.

Када је ријеч о приједлогу резолуције о Сребреници о којој би требало да се расправља у Генералној скупштини УН, он је навео да сматра да професионални политичари и дипломате увијек нађу нешто око чега ће се таласати и постојати неки вид трвења.

- Не мислим да ће то имати неки трајан утицај, већ да је више само да иритира. Ако успију то да донесу, у сваком случају имаће нешто друго за годину дана. Једноставно, од тога живе - рекао је Мекјуен.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић сматра да није тачна тврдња оних који су покренули иницијативу за изгласавање резолуције о Сребреници да ће она донијети помирење.

- Сигурно је да неће, већ ће створити још веће разлике унутар БиХ и заоштрити одређене ставове. Сврха резолуције неће бити стварање бољег амбијента и стабилније БиХ, већ турбуленције и заоштравање односа - изјавио је Клокић.

Панел дискусија на Факултету политичких наука организована је за студенте, а проректор за људске и материјалне ресурсе на Универзитету у Бањалуци Далибор Кесић рекао је да ће то омогућити студентима да директно од некога ко је провео много година у Конгресу САД чују како функционише однос Конгреса и осталих сегмената унутар САД и како Конгрес кроји спољну политику Америке, а што има утицаја и на ова подручја.