latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:54 | Аутор: СРНА

Стевандић: Србија понизила спонзоре "трик" резолуције о Сребреници

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је поновно одлагање гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН доказ да је малобројна Србија са предсједником Александром Вучићем на челу понизила њене спонзоре, те да је српски народ показао историјско јединство.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- То је историјски примјер да је једна малобројна земља са одличним предсједником понизила спонзоре резолуције о Сребреници, који су два пута одлагали гласање о њој да не би свијету приказали бруку да су притиснули само 50 земаља којима иначе владају преко НАТО-а, Међународног монетарног фонда и Свјетске банке - рекао је Стевандић за Срну.

Према његовим ријечима, чак ни те земље нису под потпуном контролом, те морају да се брукају, притискајући све друге земље и уцјењују их да би прогурали ову "трик" резолуцију.

Невјероватно је, истакао је Стевандић, да је у то име два пута одлагано гласање у Генералној скупштини УН, што само говори колики је тренутни углед предсједника Вучића и Србије и колико је велико јединство српског народа.

- Никада нисмо били уједињенији, и Срби из бивше Републике Српске Крајине, и са Косова и Метохије, из Сјеверне Македоније, Црне Горе, Републике Српске. Ово је историјски примјер што може да буде на понос свим српским лидерима, поготово Вучићу, који заступа наше заједничке ставове. То је историјски примјер великог уједињења српског народа, без обзира гдје живи и које документе има - нагласио је Стевандић.

Он је истакао да све земље глобалног југа, велики дио азијских земаља и више од двије трећине свијета пружају подршку Србији, што није забиљежено ни послије Првог свјетског рата када је била Лига народа нити послије Другог свјетског рата када су формиране УН.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено на страници Генералне скупштине УН.

Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.