latinica  ћирилица
15/05/2024 |  13:58 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Ђокић: Одустајање од резолуције о Сребреници би побољшало односе у БиХ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да би Бошњацима и њиховим спонзорима који су покренули причу о резулуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН било најпаметније да повуку спорни документ, што би допринијело стабилности и побољшању укупних односа у БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да, након дипломатских напора Републике Српске и Србије, већина држава у свијету данас сигурно о овом питању размишља другачије него у тренутку када је та резолуција први пут стављена на њихов сто.

Он је поновио да би Бошњаци који су стали иза резолуције требали да од ње одустану јер би то допринијело нормализацији живота у БиХ.

- Видјели смо да је реторика која се појавила поводом ове резолуције довела до једног општег стања немира и страха да се овдје може десити ратни сукоб. Мислим да разуман дио свијета треба то да схвати. Онај неразумни који неће, не мора, нека остане у мањини - рекао је Ђокић.

Он сматра да су стална одгађања гласања о спорној резолуцији позитиван сигнал односа у овом веома осјетљивом тренутку у којем се она покушава наметнути.

- Паклена је и кварна намјера да се кроз резолуцију провуче квалификација да је један народ геноцидан, да је одговорност за ратни злочин на подручју Сребренице колективно на народу и руководсту Републике Српске - истакао је Ђокић.

Он каже да је идеја да се та резолуција донесе је настала у сарајевској чаршији, те да није случајно што је баш Златко Лагумџија отишао за амбасадора БиХ у УН, гдје је лобирао у одређеним круговима да се Републици Српској и српском народу подметне хипотека геноцида.

- Нити је српски народ геноцидан, нити може бити геноцидан народ који је имао највеће, најстравичније страдање у историју протеклих мање од 100 година. Како може такав народ да буде геноцидан? То је немогуће - нагласио је Ђокић.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено на страници Генералне скупштине УН.