latinica  ћирилица
15/05/2024 |  14:07 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Информисала сам СБ УН да се Бећировић обраћа у личном својству, а не у име Предсједништва и свих у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић потврдила је за да је информисала Савјет безбједности УН да ће се Денис Бећировић на данашњој сједници обратити у личном својству, а не у име Предсједништва, нити у име свих у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На питање Срне да ли је информисала Савјет безбједности да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић на данашњој сједници Савјета безбједности иступа у своје име а не БиХ, Цвијановић је рекла да је тачно да је информисала Савјет безбједности, те да су Бећировићеви ставови познати и да они не само да не одражавају ставове свих у БиХ, већ су по правилу усмјерени против демократски изабраних представника српског народа и Републике Српске.

Упитана да прокоментарише најављено обраћање Кристијана Шмита у Савјету безбједности УН који се представља за високог представника, Цвијановић је констатовала да он неће представљати никога, јер га управо то тијело није верификовало као високог представника, а што је предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума.

- Јасно је да су Шмитови ставови и иначе координисани са бошњачком политиком, тако да ни овај пут неће бити изненађења - истакла је Цвијановић.

Савјет безбједности УН одржаће данас полугодишњу дебату о ситуацији у БиХ.

Дебата ће почети у 16.00 часова по средњоевропском времену, а очекује се да у дебати учествује предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Учесницима дебате обратиће се и Кристијан Шмит, који ће представити свој извјештај о стању у БиХ за период од 16. октобра до данас.