latinica  ћирилица
15/05/2024 |  14:59 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Нешић: БиХ нема шансу ако остане заробљена у прошлости

Као министар безбједности БиХ, изражавам задовољство изјавом министра спољних послова и трговине Мађарске, Петера Сијарта, о намјери Мађарске да гласа против резолуције о Сребреници. Ова изјава представља корак ка јачању међународног дијалога и постизању стабилности на Западном Балкану, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.
Ненад Нешић и Петер Сијарто - Фото: РТРС
Ненад Нешић и Петер СијартоФото: РТРС

- Важно је нагласити да за даљи напредак ка ЕУ, као и за остваривање искрене сарадње између Срба, Бошњака и Хрвата, неопходно је оставити лоше ствари из прошлости иза себе. Оне не смијју бити полигон за политичке манипулације. Само тако можемо заједно градити просперитетну будућност за све грађане Босне и Херцеговине. Надамо се да ће ова подршка бити препозната и да ће доприњети изградњи повјерења између сва три народа у нашој земљи - каже Нешић.

Нешић је каже да жели истаћи да БиХ нема будућност уколико се настави са кампањом против Срба и Републике Српске.

- Напредак и просперитет наше земље захтијевају изградњу друштва у којем се поштују права свих народа и ентитета. Фокус треба бити на стварању бољих услова за живот свих грађана, без обзира на њихову етничку или политичку припадност. Надамо се да ће ова изјава бити корак ка превазилажењу прошлих подјела и наставак пута ка ЕУ око чега имамо пуну сагласност - наводи Нешић.

Истиче да БиХ може опстати "ако почнемо да мислимо о будућности и нема никакву шансу ако политичко Сарајево остане заробљено у прошлости".