latinica  ћирилица
15/05/2024 |  15:17 ⇒ 16/05/2024 | 15:24 | Аутор: Агенције

Атентат на словачког премијера; Медији – Фица у вјештачкој коми (ФОТО/ВИДЕО)

Словачки премијер Роберт Фица налази се у болници у Банској Бистрици гдје је оперисан послије рањавања у пуцњави након сједнице Владе која је одржана у граду Хандлова, на око 150 километара сјевероисточно од Братиславе. На Фица је пуцано када је, послије састанка, изашао да се поздрави са окупљеним грађанима.
Роберт Фицо (фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Роберт Фицо (фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Нападач на Фица је ухапшен након што је на словачког премијера испалио неколико хитаца.

Словачка телевизија Таз објавила је, позивајући се на изворе, да је Фица након операције уведен у стање индуковане коме, у којој ће се налазити наредна 24 часа. Његово стање је, према телевизији, критично, изгубио је много крви.

Министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток претходно је на конференцији за новинаре истакао да је на премијера испаљено пет хитаца и потврдио да је атентат на премијера изведен због политичких мотива.

----

22.17 Замjеник словачког премијера: Вjерујем да ће Фицо преживjети, више није животно угрожен

Замjеник словачког премијера рекао је за Би-Би-Си да вjерује да ће премијер Роберт Фицо преживjети и да више није у животној опасности.

- Био сам веома шокиран... на срећу, колико ја знам, операција је прошла добро - и претпостављам да ће преживjети, у овом тренутку није у животној опасности - рекао је Томаш Тараба.

Он је даље рекао да је у Фицо погођен "из близине" и да је на њега пуцао старији мушкарац.

- Тешко је поврijеђен - један метак је отишао у стомак, а други у зглоб - одмах је превезен у болницу, а затим на операцију - рекао је Тараба.

21.55  Медији – Фицо у вjештачкој коми

Операција премијера Словачке трајала је око 3 сата и 40 минута, објавила је словачка телевизија Таз, позивајући се на изворе.

Фицо је уведен у стање индуковане коме, у којој ће се налазити наредна 24 часа. Његово стање је, према телевизији, критично, изгубио је много крви.

Према објави, најважније артерије словачког премијера нису оштећене.

20.23 Огласио се МУП Словачке; Политички мотивисан напад

Словачко Министарство унутрашњих послова потврдило је да је атентат на премијера изведен због политичких мотива.
Министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток је истакао да је на премијера испаљено пет хитаца.
Он је још рекао да је Фицо још увијек на операционом столу и да се његово стање оцјењује као критично.
Претходно, медији су јавили да је операција словачког премијера успјешно завршена.

20.09 Словачко Министарство унутрашњих послова потврдило је да је атентат на премијера изведен због политичких мотива.

20.06 Роберт Фицо оперисан, стање стабилно

Фицо је успјешно оперисан и по изласку из сале комуницирао је са љекарима, јавља словачка телевизија ТА3.

19.38 Бајден: Ужасан чин насиља

Предсjедник САД Џозеф Бајден ужаснут је извjештајима о нападу на Роберта Фица.

Рекао је да се он и његова супруга Џил моле за Фицов брзи опоравак и да су њихове мисли са породицом словачког премијера и народом Словачке.

- Осуђујемо овај стравичан чин насиља. Наша амбасада је у блиском контакту са Владом Словачке и спремна да помогне - написао је Бајден.

18.45 Борељ: Свједоци смо неприхватљивих напада на политичке представнике

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ такође је шокиран вијестима о нападу на Роберта Фица.

- Поново смо свједоци неприхватљивих напада на политичке представнике - написао је Борељ на мрежи X, додавши да су његове мисли са словачким премијером и његовом породицом.

18.37  Парламент Словачке појачао је безбједносне мјере и након атентата на премијера државе сједнице предвиђене за ову недељу су отказане, произлази из саопштења законодавног органа.

18.35 Америчка амбасада у Братислави је у блиском контакту са Владом Словачке и спремна је да помогне у вези са атентатом на премијера те земље Роберта Фица, наводи се у писменој изјави предсједника САД Џозефа Бајдена.

Лидер САД је истакао да Вашингтон осуђује гнусни чин насиља.

18.32 Словачки медији су, позивајући се на изворе, објавили да је Фицо задобио двије ране у предјелу стомака и једну у раме. Један метак прошао је кроз стомак до бутне кости.

18.13 Словачки медији су објавили да операција Роберта Фица и даље траје, прijе сат времена је допремљен у болницу.
Истиче се да Фицо има унутрашње крварење у стомаку.

18.10 Путин: Са огорчењем сам примио вијест о атентату на Фица

Руски предсједник Владимир Путин упутио је телеграм предсједнику Словачке због атентата на премијера те земље Роберта Фица.

18.00 Жига: Напад резултат подјела у словачком друштву

Вршилац дужности предсједника словачког парламента Петер Жига рекао је да напад на Фицу доживљава "као напад на принципе словачке демократије".

- Тако ужасан чин се никада није догодио у словачкој историји. Сматрам да је то резултат разбуктаних страсти и подјеле словачког друштва на два непомирљива табора - додао је Жига.

17.50 Лидер француске опозиционе партије Патриоте Флоријан Филипо је на друштвеној мрежи Икс захтијевао да се дође до истине о атентату на словачког премијера због његовог става о Украјини.

- Фицо је отворени примјер борца за мир, који одбацује политику НАТО и ЕУ о наоружавању и финансирању Кијева. Захтијевајте истину о овом нападу! Подржите борце отпора против евроглобализације - написао је Филипо.

17.44 Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереc одлучно је осудио напад на премијера Словачке, саопштила је његова канцеларија.

17.40 Украјински предсједник Владимир Зеленски осудио је атентат на Фица.

Зеленски је на на друштвеној мрежи Икс истакао да било која манифестација насиља не би требало да постане норма.

17.36 Словачки премијер Фицо тренутно се налази у универзитетској болници "Ф.Д. Рузвелт" у Банској Бистрици.

Полиција је блокирала приступ одјељењу интензивне његе. 

17.25 Тренутак атентата на Роберта Фица

17.05 Пелегрини: Ужаснут куда може довести мржња према другом политичком мишљењу

Петер Пелегрини, бивши предсједник Владе Словачке , рекао је да "покушај атентата на премијера представља пријетњу свему што је до сада красило словачку демократију".

- Ужаснут сам куда мржња према другом политичком мишљењу може да одведе. Не морамо да се слажемо око свега, али постоји много начина да демократски и законски изразимо наше неслагање - написао је Пелегини на мрежи Икс.

17.04 Према незваничним информацијама, атентатор на Фица је Јурај Ц., рођен 1953. 

17.00 Предсједница Словачке: Ово је напад на човјека, али и на демократију

Предсједница Словачке Зузана Чапутова је потврдила да је полиција ухапсила нападача на Фица и апеловала на уздржавање од исхитрених закључака, већ да је потребно сачекати информације од полиције.

- Физички напад на премијера је прије свега напад на човека, али и на демократију - рекла је предсједница на почетку  обраћања. Она је апеловала на све да мисле на то да се Роберт Фицо што прије опорави.

16.58 Фицо хеликоптером пребачен у болницу

Локална телевизија је приказала снимак транспорта политичара. 

16.49 Шарл Мишел: Шокиран сам вијестима о нападу 

Предсједник Европског савjета Шарл Мишел написао је да је шокиран вијестима о нападу на словачког премијера.

- Ништа не може оправдати насиље или такве нападе - написао је предсједник Мишел.

16.44 Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је шокиран атентатом на Роберта Фица и пожелио му брз опоравак.

15.31 Словачка Влада: Фицо животно угрожен

Словачки премијер Роберт Фицо је у животној опасности након ашто је рањен у Хадлову, саопштила је словачка влада у саопштењу послатом електронском поштом, јавља Ројтерс.

16.28 Цвијановић: Наше молитве усмјерене ка томе да Фицо из борбе за живот и здравље изађе као побједник

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да са шоком и невјерицом примила вијест о атентату на словачког премијера Роберта Фицу.

16.18 Идентификован нападач "Робо, дођи овамо".

Како се медији јављају, према ријечима очевидаца, Фицо је пришао грађанима, а нападач му је, наводно, прије него што је отворио ватру рекао: "Робо, дођи овамо".

Према незваничним информацијама, човјек који је пуцао на Фица је писац и присталица опозиционе партије Прогресивна Словачка, Јурај Ц. (рођен 1853.г.) Његова фотографија објављена је на друштвеним мрежама.

16.10 - Фон дер Лајен осудила "подли напад" на Фица

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен осудила је "подли напад" на словачког премијера Роберта Фица као дјело којим се поткопава демократија.

15.53 Фицо погођен у абдомен и руку

Роберт Фицо ће ускоро бити оперисан због рана задобијених, пошто је, за сада, неидентификовани нападач испалио четири или пет метака, од којих су два или три погодила словачког премијера.

Фицо је, како пише портал Плус, погођен у абдомен и руку и у свјесном је стању пребачен у болницу. Његове повреде описане су као тешке, али је словачки медији наводе да се Фицо налази у стабилном стању.

15.49 Додик: Затечен сам вијешћу о нападу на Фица

Затечен сам вијешћу о нападу на мог пријатеља Роберта Фица, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

15.36 Вучић: Шокиран сам атентатом на Фица

Шокиран сам атентатом на Роберта Фица, великог пријатеља Србије и мог лично, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.