latinica  ћирилица
15/05/2024 |  15:53 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Правни факултет из Крагујевца помаже Српској око проблема одлагалишта на Трговској гори (ВИДЕО)

Спор око Трговске горе који се води између БиХ и Хрватске, и даље је без епилога. Упркос апелима о угрожавању здравља људи и животне средине, Хрватска не одустаје од изградње одлагалишта нуклеарног отпада. Спроведена су бројна еколошка и геолошка истраживања која су потврдила опасност нуклеарног отпада. Зато је нужно и мишљење академске јавности. У тој борби Републици Српској се придружио и тим Правног факултета из Крагујевца.
Вујисић и Випотник потписали споразум - Фото: РТРС
Вујисић и Випотник потписали споразумФото: РТРС

Изградња одлагалишта радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко на Трговској гори, уз саму границу са БиХ, угрозило би близу 250.000 мјештана у сливу Уне. Закључак је ово и правних експерата са крагујевачког факултета који нуде помоћ и предлажу нови приступ рјешавању овог горућег проблема.

- Осим што је иновативан, овај приступ ће понудити врло извјестан резултат и он је већ испробан. Карактеристика овог приступа, који ћемо да развијамо и унаприједимо као правни тим Правног факултета из Крагујевца, јесте да се он заснива на активизму, како физичких лица, тако и невладиних организација - рекао је Драган Дакић, руководилац пројекта.

Експерти који чине правни тим у овом спору даће свој допринос, између осталог и у области еколошког права и екоцида.

- Поред истраживања и геолошких, хидролошких резултата , нама су управо потребни и ови резултати који ће доћи од стране академске заједнице, да нам укажу на пријетње које би евенуална изградња објекта такве врсте донијела са собом - истакао је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.

Иако је фокус био спор са Хрватском и правна проблематика, остварена је и сарадња Правног факултета Крагујевац и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

- Надам се да је ово само први корак, да предстоји успостављање сарадње, не само са овим, него и са осталим министарствима Републике Српске - нагласио је декан Правног факултета у Крагујевцу Драган Вујисић.

Споразум између Правног факултета и ресорног министарства, први је корак ка успостављању нових билатералних сарадњи и са другим министарствима Владе Српске, поручено је из Крагујевца.