latinica  ћирилица
15/05/2024 |  17:06 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Резолуција о геноциду у Јасеновцу је добра за регионално помирење

Резолуција о геноциду над Србима у усташком концентрационом логору Јасеновац добра је за регионално помирење, афирмацију добросусједских односа, европске интеграције и суочавање са прошлошћу, изјавио је предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић.
Милан Кнежевић - Фото: РТРС
Милан КнежевићФото: РТРС

- У њој се хрватски народ не помиње као геноцидни. Било је Хрвата који нису припадали усташком покрету, као на примјер Јосип Броз, Владимир Назор, Андрија Хебранг и још неки - рекао је Кнежевић, који је и посланик ДНП-а у црногорском парламенту.

Он је истакао да је поема "Јама" Ивана Горана Ковачића најбоље свједочанство једног Хрвата о усташким злочинима и геноциду над српским живљем.

Кнежевић додаје да је и посланик Хрватске грађанске иницијативе у Скупштини Црне Горе Адриан Вуксановић саопштио да ће гласати за резолуцију о геноциду у Јасеновцу.

- Нећу да вјерујем да се Хрватска као коспонзор резолуције о Сребреници противи резолуцији о геноциду у Јасеновцу. Ове резолуције нису упоредиве, а није ми јасно зашто се званична Хрватска препознаје у усташтву и геноцидној Павелићевој творевини - Независној Држави Хрватској - рекао је Кнежевић.

Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори због покренуте иницијативе за усвајање резолуције о геноциду у Јасеновцу у Скупштини Црне Горе.