latinica  ћирилица
15/05/2024 |  17:43 | Аутор: СРНА

Представник Словеније у УН: БиХ да искористи замах, јер има још посла на путу ка ЕУ (ВИДЕО)

БиХ је током претходних мјесеци остварила много већи напредак на путу ка ЕУ него током протекле деценије, али је потребно да се овај позитивни замах настави, пошто је преостало још много посла на путу ка чланству, рекао је на сједници Савјета безбједности УН представник Словеније Марко Штуцин.
Словенија (фото: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Словенија (фото: screenshot - youtube.com/unitednations)

- У наредним мјесецима, пред БиХ су два кључна изазова - како подићи стандарде за спровођење локалних избора ове јесени и како подржати њене јавне институције да би се осигурала њихова некомпромитована функционалност - оцијенио је Штуцин.

Он је рекао да Словенија нарочито похваљује недавне реформе у БиХ у вези са миграцијама, управљањем границама, мјерама против прања новца и борбом против финансирања тероризма.

- Будућност БиХ је у ЕУ, не само зато што то жели Унија већ првенствено зато што то жели већина грађана у БиХ из свих етничких група - рекао је Штуцин, државни секретар у Министарству спољних послова.

Он навео да отварање разговора о приступању ЕУ пружа "снажан подстицај за неопходне реформе, које ће омогућити свим људима, а нарочито младима да имају просперитетну будућност у својој земљи".

- Пројекат чланства у ЕУ представља и прилику да се првазиђу подјеле и искује дугорочна стабилност, мир и развој, не само у БиХ него у региону - подвукао је он.

Штуцин је указао на пријетње транзиционој правди коју представљају политизација питања, обнављање сецесионистичке реторике и говора мржње, што, како истиче, "поткопава тешко остварени напредак према помирењу и одрживом миру у региону".

Он је навео да ескалацију тензија подстичу дубоко усађено неповјерење и покушаји негирања злочина почињених током рата, попут наводног геноцида у Сребреници.

Штуцин је истакао да Словенија позива сусједне земље и регионалне играче да се уздрже од било каквих потеза који би могли да ескалирају тензије или поткопају суверенитет и територијални интегритет БиХ.