latinica  ћирилица
15/05/2024 |  18:02 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Марфи: САД неће стајати по страни

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да САД неће стајати по страни и дозволити да БиХ уђе у неки нови сукоб.
Мајкл Марфи - Фото: СРНА
Мајкл МарфиФото: СРНА

- Подржавамо територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ, то је наш интерес и наша намјера је да га бранимо - рекао је Марфи за Н1.

Он је оптужио предсједника Републике Српске Милорада Додика за сецесионистичку политику.

- Реторика која је заиста задрта, кометнари да "не жели дисати исти ваздух као Бошњацима", то мора забринути свакога, забринути међународну заједницу. Моја влада је коментарисала то у нашој обавјештајној процјени колико Додик представља пријетњу БиХ и њеној будућности. Схватам зашто су људи забринути када политичари убризгају такву запаљиву реторику и мржњу у политички систем и тијело и ткиво бх. друштва. То је ужасно неодговорно и дестаблизујуће. Политика моје владе о свему овоме је јасна - ми чврсто подржавамо територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. Ми желимо да се БиХ интегрише у евроатлантске институције - рекао је Марфи.

Он је рекао да је да су Сједињене Америчке Државе спремне да реагују када се ти интереси угрозе.

- Користили смо санкције да држимо појединце одговорним за то понашање и то ћемо наставити. И јасни смо били и то остаје наша политика да се нећемо суздржавати када је ријеч о Додику и било којем политичару који гура земљу ка сукобу. То није у интересу САД и нећемо дозволити да се деси - истакао је Марфи.

Он је рекао да ће САД наставити да подржава чврсто присуство ЕУФОР-а које има капацитете да брани Дејтонски мировини споразум и осигура безбједно окружење.

- Као што је рекао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг јасно - нећемо омогућити да се створи сигурносни вакуум у БиХ, НАТО то неће дозволити, САД то неће дозволити. Нећу улазити у хипотетичке разговоре, али наша политика је чврста и јасна. То је случај посљедњих 30 година, подржавамо територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ, то је наш интерес и наша је намјера бранити га - рекао је Марфи.