latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:02 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Ако странке из Српске не изађу на изборе, ризикују сценарио са сјевера КиМ (ВИДЕО)

Опозиционе странке су потврдиле да неће чекати усвајање Изборног закона Републике Српске. На изборе ће по Шмитовим измјенама Изборног закона. То и не чуди, али брине упозорење и сазнање генералног секретара СНСД-а Срђана Амиџића да опозиција са Бошњацима договара да на чело Приједора, Добоја, и Сребренице, након избора, дођу бошњачке партије.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Градоначелника Приједора Слободана Јавора и представнике владајуће коалиције у овом граду такав сценарио, кажу, не чуди.

Из приједорских опозиционих партија све негирају.

Опозиција и бошњачке партије увелико се спремају да у неколико градова и општина Српске, након избора, преузму власт. Према сазнањима Амиџића, опозиција би бошњачким партијама помогла да преузму власт у неколико општина и градова да би добила њихову подршку у Бањалуци, Бијељини и Теслићу. Овакве тврдње не чуде градоначелника Приједора. Каже да је опозиција на републичком и локалном нивоу спремна да сарађује са свима како би преузели власт, па и по цијену националних интереса.

- Када погледате руководство Републике Српске, када погледате предсједника Милорада Додика колико се залаже и ставља српски народ на прво мјесто, а онда видите опозицију да када се год ломило, и када год су доношене кључне одлуке по Српску, да су они то вријеме проводили у Срајеву. Да су очигледно тамо одлазили по неке смјернице, упуте, у стране амбасаде, поједине канцеларије - каже Јавор.

Истог става је и Игор Кнегињић, предсједник приједорске Скупштине и предсједник Градског одбора СП. Оцјењује да је опозиција одавно остала без програма и идеја и да им је циљ, не бирајући политичка средства, доћи на власт.

- Они у суштини покушавају неким јефтиним политичким триковима да освоје одређене политичке поене, јер би само на овај начин можда могли бити у неком покушају да дођу до власти, али мислим да ово није добар пут ни за њих, ни за њихове менторе. Сматрам да ћемо ми као коалиција пронаћи рјешење и превазићи ово - каже Кнегињић.

Из приједорског СДА нису жељели ни да потврде, а ни демантују планове са опозицијом. Без коментара су и у Градском одбору Народног Фронта, док из СДС-а овакве наводе одбацују.

- То је потпуно неистинито. Било какве договоре, било какву сарадњу с Бошњацима, што се тиче кандидата за градоначелника, у смислу да прихватимо да они имају кандидата за градоначелника, шта више опозиција ће сигурно да да кандидата за градоначелника - каже Маја Драгојевић Стојић, предсједница ГО СДС Приједор.

Када је ријеч о предстојећим изборима, Драгојевић Стојић истиче да нема повјерења у институције Републике Српске. Зато ће на изборе по наметнутим Шмитовим измјенама, а то су јуче потврдили и у ПДП-у.

Владајућа коалиција у Српској ломи копља како до пријаве на изборе. ЦИК је расписао изборе, а Изборни закон Републике Српске још није ступио на снагу. Буде ли се чекао, могло би бити касно. А ако игноришу изборе и не пријаве се могао би се десити сценарио као на Космету, када је три одсто Албанаца одлучило о начелницима српских општина на сјеверу јужне српске покрајине.