latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:03 | Аутор: СРНА

Тријумф Кенијаца на 63. међународној уличној трци

Кенијци Валентина Џебет и Алберт Кипкорир Тонуи побједници су 63. међународне уличне трке одржане данас у Приједору.
63. Међународна улична трка у Приједору - Фото: РТРС
63. Међународна улична трка у ПриједоруФото: РТРС

У женској конкуренцији друго мјесто заузела је Милица Томашевић из Србије, треће Филис Чеборијот из Кеније, а у мушкој њени земљаци Хилари Кипто Мајо Кимајо и Кенеди Роно Кипкеноји.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор истакао је да је задовољство наставити традицију дугу 63 године.

- Јако лијепа манифестација спортског типа која окупља велик број такмичара, учесника, под мотом "Срцем за Приједор". Имамо све категорије, од најмлађих цицибана, рекреативаца, професионалаца. Дошли су нас посјетити атлетичари из цијелог свијета. Посебно нас радује чињеница да су овдје атлетичари из нама, драге, братске Русије - рекао је Јавор.

Предсједник Друштва педагога физичке културе Приједор Вељко Јањетовић изразио је задовољство одзивом такмичара и учесника и посјећеношћу суграђана.

- Увијек буде по школама око хиљаду основаца, средњошколаца и цицибана, а у главним тркама имамо двадесетак сениора и исто тако сениорки - навео је Јањетовић.

Он је додао да атлетичари долазе из Кеније, Мађарске, Русије, Америке, Словеније, Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе.

Промотер трке Драгослав Прпа из Србије на улицама Приједора побјеђивао је 1997, 1998. и 2000. године.

 -Дошао сам данас овдје на позив организатора, будући да је ово моје прво појављивање од кад сам се повукао 2003. Могу да кажем да је трка у односу на оно вријеме много напредовала. Организација је боља, све је боље. Видим да је масовност, поготово код млађих категорија, који су окосница атлетике, значи будућност, да је одзив феноменалан, публика, као и увијек има их пуно. Ово је врло успјешан пројекат који треба да настави и даље да живи - оцијенио је Прпа.

Организатор трке из календара Европске атлетске асоцијације је Друштво педагога физичке културе Приједор, а покровитељи град Приједор и Министарство за породицу, омладину и спорт Републике Српске.

Улична трка дио је програма којим се обиљежава 16. мај, Дан града.