latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:09 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Представник Хрватске у УН: Значајан напредак БиХ на путу ка ЕУ

БиХ је остварила значајан напредак на путу ка ЕУ и Загреб се нада да ће тај замах бити очуван, изјавио је стални изасланик Хрватске при УН Иван Шимоновић.
Савјет безбједности УН (фото: архива/EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Савјет безбједности УН (фото: архива/EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Хрватска ће и даље подржавати БиХ, политички и дипломатски, те кроз прекограничне програме, развојну сарадњу и трансфер знања и искуства, ради њених европскох интеграција - рекао је Шимоновић на сједници Савјета безбједности УН.

Он је навео да Хрватска "подржава намјеру Кристијана Шмита да ојача интегритет изборног процеса и његов ангажман на очувању политичке стабилности и функционалности БиХ".

- Потпуно подржавамо његову намјеру да ојача интегритет изборног процеса. Локално рјешење за ово питање је пожељније, јер би указало на снажан капацитет за рјешавање политичких питања - нагласио је Шимоновић.

Он је оцијенио да "садашњи изборни систем не омогућава да Хрвати у БиХ изаберу свог легитимног представника у Предсједништву БиХ" и да "то води ка њиховој дискриминацији и представља препреку за успостављање трајног повјерења и сарадње међу конститутивниом народима у БиХ".

Шимоновић је истакао да одређене иницијативе поменуте у Шмитовом извјештају, које је назвао "сепаратистичким", разлог за бригу.

- Вјерујемо да политичка рјешења у БиХ морају бити заснована на постојећем уставном поретку, као што је утврђено Дејтонским мировним споразумом, и кроз договор конститутивних народа - рекао је Шимоновић.

Стални представник БиХ у мисији при УН Златко Лагумџија тврдио је у обраћању у Савјету безбједности да се не може говорити да ће резолуција о Сребреници, коју је иницирао без става Пресједништва БиХ, довести до нестабилности.

- Гдје се у резолуцији помиње насиље, шта ће га подстаћи? Неко се успротивио ревизионизму. Позивам колеге да нам се придруже у резолуцији и њеној примјени - рекао је Лагумџија.

Он је указао да се мора говорити о процесу помирења у БиХ, те се пожалио што се и даље чује "негирање геноцида".

Након излагања Лагумџије, предсједавајући састанку Савјета безбједности УН амбасадор Мозамбика Педро Комисарио Алфонсо закључио је дебату о БиХ.