latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Поново без договора Београда и Приштине

На данашњем састанку Београда и Приштине уз посредство ЕУ о употреби динара на КиМ стране нису успјеле да нађу компромисно рјешење за преостала отворена питања, саопштио је портпарол ЕУ Петер Стано.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- ЕУ жали што није дошло до компромиса - навео је Стано послије састанка с делегацијама Београда и Приштине у Бриселу, уз оцјену да "нема спремности" да се дође до компромисног рјешења.

- Одсуство договореног пута напријед има негативне посљедице на свакодневни живот Срба на КиМ и других заједница широм Косова и представља стални извор забринутости - саопштио је Стано.

Он је навео да је ЕУ као посредник у дијалогу спремна да сазове још један састанак "чим обје стране покажу спремност да пронађу обострано прихватљиво рјешење".

Стано је истакао да су представници обје стране "успјели да превазиђу поједине разлике по питању слања финансијских средстава из Србије на Косово, укључујући успостављање пословног ентитета који би дистрибуирао финансијску помоћ Србима на КиМ".

Упркос томе што је ЕУ изнијела компромисни приједлог који је "у највећој мјери ускладио ставове обје стране", данас до договора није дошло пошто стране нису постигле договор око неколико кључних питања, "укључујући укупан обим активности новог ентитета, обим корисника ентитета и финансијску помоћ Србије институцијама на Косову које подржава Србија".

Након завршетка састанка раније данас, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да није дошло до рјешења за динар, да је српска страна била конструктивна, али да је Приштина поново одбила све приједлоге.

Он је након више од девет сати разговора рекао да српска страна није затворила врата јер жели рјешење, као и да ће доћи у Брисел колико год буде требало.

- Више од девет сати разговарали смо о употреби динара и једностраној одлуци Аљбина Куртија који је онемогућио Србима да примају своје плате, пензије и социјална давања. Иако је наша страна поново била конструктивна, изашла са нових шест приједлога, Приштина је све одбила - рекао је Петковић.

Истакао је да Београд неће одустати нити бити страна која затвара врата и да ће се борити за сваког човјека и институције јер мора да обезбиједи сигурну будућност.