latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:33 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Вишковић одговорио на нове услове ЕУ: Ако се одрекнемо вета, нема Српске (ВИДЕО)

Република Српска не може да прихвати мјере којима би биле укинуте њене надлежности у преговорима на путу БиХ ка Европској унији, порука је премијера Српске Радована Вишковића након што је у Брисел упућена Листа реформи за План раста за западни Балкан у којој је усаглашено 110 од 113 мјера.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Преостале три мјере, од којих једна предвиђа укидање ентитетског вета практично значи укидање Републике Српске. Ако би Брисел прихватио достављену Листу реформи, без три неусаглашена услова, питање је како ће се дозначити средства јер није усвојен буџет БиХ.

Средства за БиХ из Плана раста за западни Балкан у висини од милијарду евра, неће бити дозначена док овдашње власти не испуне три преостала услова из Листе реформи, упозорио је премијер Српске. Пристајање на Кол центар на нивоу БиХ, попуњавање Уставног суда српским судијама у коме странци и Бошњаци сами доносе одлуке, те укидање ентитетског вета у бх. институцијама практично би значило укидање Републике Српске.

- Не морате нам дати милијарду евра о којој причате, дајте нам 970 милиона, да би нас обавијеститли да су те три неусаглашене мјере "црвене линије" испод којих они не могу ићи и да је то услов за План раста и за помоћ БиХ. Док обављам ову позицију не могу прихватити те три мјере и ово није хир, ово није рушење европског пута БиХ од стране Републике Српске, јер је ријеч о иживљавању над Републиком Српском - рекао је Вишковић.

Из Брисела још увијек нема званичног одговора да ли је усаглашена Листа реформи довољна за одобравање милијарду евра, од чега су трећина бесповратна средства, а двије трећине кредити.

- Вјерујем да ће нам бити одобрена средства, али исто тако немој да нико замајава грађане у БиХ да ће те двије милијарде КМ доћи без додатних услова, оне ће се исплаћивати у траншама - рекао је замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.

Ако Европска комисија прихвати Листу реформи и одобри средства из Плана раста, прва транша у висини од 140 милиона КМ требало би да буде доступна већ у јуну, али опет долазимо до проблема. Без буџета БиХ за 2024. није могуће дозначити тај новац, а буџет није усвојен јер федерални партнери опструишу правдену расподјелу средстава од акциза, добити РАК-а и ПДВ-а. Тај зачарани круг покушали су да распетљају партнери у власти на недавном састанку у Сарајеву.

- Дакле рекли смо РАК, акцизе, ПДВ и да се ријеши то. Из 2012. године се Републици Српској дугује 50 милиона КМ. Дакле, ако они заврше све што је договорено око буџета, биће усвојен буџет. Ако не заврше биће као што је до сада, шта да радимо, је ли до нас, није до нас - рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Федерални партнери праве се невјешти и као у чуду се питају што њихове колеге из Републике Српске доводе у везу усвајање буџета и План раста за западни Балкан. Логика српских политичара врло је јасна, зашто усвајати буџет БиХ док Федерација кочи правичну расподјелу новца. У "чуђењу" ипак признају да проблем "станује" у Федерацији.

- Постоје нека претходна питања, која траже људи из Републике Српске, о којима смо причали раније, о расподјели средстава што јесте питање унутар Федерације, али то није услов ни формално нити питање буџета БиХ - рекао је предсједик СДП БиХ Нермин Никшић.

Усаглашавања Листе реформи за добијање средстава из Плана раста није било лако, у почетку било је чак 40 проблематичних мјера, свело се на три нерпихватљивe за Српску. Кључна је захтјев за укидање ентитетског вета, у почетку у Савјету за државну помоћ и Конкуренцијском вијећу БиХ као најава много горег сценарија.

- А онда у сљедећем кораку ће се то вјероватно проширити на Парламент и Дом народа, у том случају ваљда нема нико наиван у Републици Српској, предсједник Владе или било ко, ко би потписо једну такву мјеру, јер би у суштини потписао укидање Републике Српске - рекао је Вишковић.

Република Српска препознала је још један у низу покушаја да се под плаштом приче о економском напретку и милионима из европске касе, на "мала врата" укине ентитетски вето као основни механизам заштите Републике Српске у дејтонској БиХ.