latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:45 ⇒ 16/05/2024 | 07:22 | Аутор: sputniknews.com

Историјски сусрет: Шта се очекује од преговора Путина и Сија у Кини

Кремљ и Министарство спољних послова Кине готово су истовремено објавили да ће предсједник Русије Владимир Путин 16. и 17. маја боравити у посјети Кини на позив кинеског лидера Сија Ђинпинга. Откривамо детаље везане за програм предстојећих преговора двојице лидера.
Сусрет Путина и Сија (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/архив) -
Сусрет Путина и Сија (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/архив)

Путин је у интервјуу који је, уочи састанка са Сијем дао за агенцију Синхуа, истакао да ће Кина бити бити земља коју ће посјетити након инаугурације, а као разлог је навео невиђени ниво руско-кинеског стратешког партнерства.

Важно је напоменути и да је кинески предсједник Си Ђинпинг, након свог реизбора, прошле године допутовао у своју прву инострану посјету управо у Русију. Си је тада објаснио да је управо она одабрана „јер је то у складу са историјском логиком - Русија и Кина су највеће силе и стратешки партнери“.

Говорећи о руско-кинеским односима, Путин је напоменуо да будућност тих односа одређује заједничка жеља да изграде праведан свјетски поредак, жеља за развојем и просперитетом и додао да се ставови Москва и пекинга подударају у погледу кључних питања међународне агенде.

Теме преговора

Портпарол кинеског МИП-а Ван Венбин саопштио је на брифингу да ће лидери Русије и Кине разговарати о сарадњи у различитим областима, као и о међународним и регионалним питањима.

С тим у вези, помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков навео је да ће лидери разговарати и о перспективи развоја билатералне сарадње у различитим областима и међународној сарадњи, укључујући и у оквиру УН и БРИКС. Међу темама биће и ситуација у Украјини, на Блиском истоку и азијском региону.

Програм у Пекингу

Програм Путинове посјете престоници Кине ће, према ријечима Ушакова, бити веома садржајан – осим преговора лидера у уском и проширеном формату, биће потписани бројни билатерални документи, а сами лидери планирају да потпишу заједничку изјаву о продубљивању односа, свеобухватном партнерству и стратешкој сарадњи у контексту 75. годишњице успостављања дипломатских односа двије земље.

Руско-кинески преговори почеће у четвртак у уском формату. На њима ће стране размотрити важна, али и деликатна питања, као и трговинско-економску сарадњу. Затим ће бити одржани преговори у проширеном формату. У њима ће, с руске стране, учествовати први потпредсједник Владе Денис Мантуров, потпредсједници Владе Татјана Голикова, Александар Новак, Виталиј Савељов, Јуриј Трутњев, Дмитриј Чернишенко, директор Централне банке Елвира Набиулина, директор Руских железница Олег Белозеров, директор „Росатома“ Евгеније Лихачов и други.

Након преговора услиједиће церемонија потписивања заједничких докумената, Путин и Си ће дати изјаве за медије. Поред тога, лидери Русије и Кине ће присуствовати свечаној вечери поводом 75. годишњице успостављања дипломатских односа и отварања Година културе Русије и Кине. Планиран је и састанак Путина и премијера Лија Ћијанга на којем ће стране разговарати о сарадњи у економској и хуманитарној области.

Помоћник руског лидера нагласио је да ће најважније теме спољнополитичке сарадње двије земаља разговарати на неформалном састанку током вечере 16. маја. Тада ће присуствовати министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, нови министар одбране Андреј Бјелоусов, секретар Савјета безбједности Русије Сергеј Шојгу и сам Ушаков.

Програм у Харбину

Путин ће овог пута, осим Пекинга, посјетити и Харбин, административни центар покрајине Хејлунгђанг на сјевероистоку Кине која се граничи са пет руских региона.

Централни догађај Путиновог програма у Харбину 17. маја биће учешће на церемонији отварања осмог руско-кинеског ЕКСПО-а и четвртог руско-кинеског форума о међурегионалној сарадњи. Путин ће у оквиру ЕКСПО-а одржати кратак састанак са потпредсједником Кине Ханом Џенгом и руководством покрајине Хејлунгђанг.

Путин ће у Харбину положити и вијенац на споменик совјетским војницима погинулим у борбама за ослобођење сјевероисточне Кине од јапанских освајача, а посјетиће и православну цркву Покрова Пресвете Богородице. Поред тога, Путин ће посјетити Политехнички универзитет, гдје ће одговарати на питања студената. Након тога, предсједник ће обавити завршни разговор са руским новинарима.

Очекују се велики резултати преговора

Како је за Спутњик рекао шеф стручног савјета Руско-кинеског комитета пријатељства, мира и развоја, оријенталиста Јуриј Тавровски, од Путинове посјете Кини треба очекивати велике резултате. Ту су, најприје, крупни споразуми, потписани споразуми и документи о сарадњи у разним областима, као и важне политичке одлуке и договори који ће бити постигнути између два лидера у затвореном дијелу преговора.

Експерт је констатовао да је скоро сваки њихов састанак у посљедње време имао резултате на глобалном нивоу.

- Прошле године су се Путин и Си усагласили око формулације да се у свијету дешавају грандиозне промјене које нису виђене 100 година, а да ми заједно покрећемо те промјене - додао је експерт.

Мислим да ће бити постигнути веома озбиљни договори, који неће бити саопштени, али чије ће се посљедице манифестовати наредних мјесеци, изјавио је Тавровски.

Он је оцијенио да је актуелна посјета руског лидера Кини веома важна, притом не само за Москву и Пекинг, већ и за цијелу међународну заједницу. Према његовим ријечима, сарадња Русије и Кине може да допринесе заштити свијета од глобалних војних сукоба.