latinica  ћирилица
15/05/2024 |  23:06 | Аутор: СРНА

Нулта стопа толеранције на насиље

Насиље у породици, вршњачко и насиље у било којој сфери друштва потребно је не само спријечити, него и довести на нулту стопу толеранције, поручила је вечерас вршилац дужности помоћника министра за породицу Републике Српске Јелена Куртиновић.
Предавање у Бањалуци - Фото: СРНА
Предавање у БањалуциФото: СРНА

Куртиновићева је истакла да се ресорно министарство активно бави питањима насиља у породици и вршњачког насиља.

Она је подсјетила да је Министарство један од потписника протокола о спречавању вршњачког насиља.

- Министарство породице, омладине и спорта прикупља податке о насиљу у породици у складу са законом - рекла је Куртиновићева у Бањалуци гдје је присуствовала предавању о теми "Насиље у друштву - разлози, посљедице и начин спречавања" које организује Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци и Културни центар "Бански двор" у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта Српске.

Према њеним ријечима, сви субјекти заштите два пута годишње на унапријед прописаним обрасцима шаљу податке о степену, учиниоцима и броју случајева насиља.

Филозофски факултет има праксу да, осим редовних, организује низ ваннаставних активности са жељом да унаприједи компетенције запослених, али и студената.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Срђан Душанић рекао је да је циљ данашњег предавања о насиљу да грађани боље разумију и препознају различите типове насиља будући да се често минимизирају одређени типови насиља као што је психолошко и вербално.

- Ово је веома сложено питање, није га једноставно ријешити и идеја је да се размисли о свим могућим стратегијама и активностима које могу да побољшају стање - навео је Душанић и додао да Филозофски факултет има праксу да, осим редовних, организује низ ваннаставних активности са жељом да унаприједи компетенције запослених, али и студената.