latinica  ћирилица
16/05/2024 |  06:50 ⇒ 08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Атентат на Фица: Министар полиције тражи сазивање Савјета безбједности Словачке

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток затражиће данас од потпредсједника Владе Томаса Тарабе сазивање Савјета безбејдности Словачке, послије атентата на премијера Роберта Фица.
Локација напада на Фица (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Локација напада на Фица (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK)

Министар унутрашњих послова је обавијестио да ће појачати заштиту политичара и појединих медија, преноси словачки та3.

Министар је то изјавио на конференцији за новинаре у болници у којој је Фицо оперисан послије јучерашњег атентата у граду Хандлови, у којем је тешко повријеђен када га је нападач, 71-годишњак, погодио с више хитаца из непосредне близине.

Премијер је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици.

Словачки медији су након покушаја атентата на Фица пренијели да је нападач 71-годишњи писац Јурај Цинтула, али Министарство унутрашњих послова и полиција још увијек нису потврдиле те наводе.

Матуш Шутај Ешток рекао је да је напад на Фица био политички мотивисан и да је нападач одлуку о томе донио након предсједничких избора прије више од мјесец дана.

На друштвеним мрежама кружи видео-снимак на којем се види Цинтула у ходнику, са повредом главе, како говори "Не слажем се са политиком владе".

Затим се чује мушки глас који пита приведеног Цинтулу шта је одлучио да уради поводом тога.

- Медији су ликвидирани. Зашто је нападнута Радио телевизија Словачке (РТВС)? Зашто је смијењен судија Мазак (бивши председник Судског савјета) - пита Цинтула, након чега се снимак завршава.

Тараба је изјавио је да вјерује је премијер Роберт Фицо ван животне опасности и да ће "прежјивети" покушај убиства.