latinica  ћирилица
16/05/2024 |  07:02 ⇒ 07:28 | Аутор: sputniknews.com

Си: Кина ће увијек бити добар сусјед Русије, пријатељ и поуздани партнер

Односи Русије и Кине издржали су искушења у условима промјенљиве међународне ситуације, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.
Путин и Си (Фото: EPA/XINHUA/ZHANG LING CHINA OUT/UK AND IRELAND OUT) -
Путин и Си (Фото: EPA/XINHUA/ZHANG LING CHINA OUT/UK AND IRELAND OUT)

Кина намјерава да увијек буде добар сусјед Русији, пријатељ и поуздани партнер, поручио је кинески лидер током сусрета са предсједником Русије Владимиром Путином.

- Ова година је у знаку 75. годишњице успостављања дипломатских односа Кине и Русије. У протекле три четвртине вијека кинеско-руски односи очврснули су у тешким условима, издржали искушење промјенљиве међународне ситуације. Данас представљају мјерило односа између великих сила и сусједних земаља, одликују се узајамним поштовањем, повјерењем, пријатељством и обостраном користи - рекао је Си.

Он је подсјетио да се до сада састао са Путином најмање 40 пута.

- Такве блиске везе нам омогућавају нам да зацртамо стратешке правце за одржавање стабилне и брзе динамике раста руско-кинеских односа, који нису били нимало лаки и стога заслужују најпажљивији третман - поручио је је предсједник Кине.

Кинески лидер је истакао да одрживи развој односа Кине и Русије не само да задовољава фундаменталне интересе две земље и народа, већ и доприноси миру и просперитету у региону и широм света.

- У новом приступу намјеравамо да увек будемо добри сусједи са Русијом, пријатељи од поверења и поуздани партнери, као и да досљедно јачамо вишевјековно пријатељство између два народа, заједнички тежећи мултинационалној равноправности и праведности - закључио је Си.