latinica  ћирилица
16/05/2024 |  07:26 ⇒ 09:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Сарадња Русије и Кине није усмјерена ни против кога

Сарадња Русије и Кине није усмјерена ни против кога, већ је фактор стабилности у свијету, рекао је руски предсједник Владимир Путин током разговора у Пекингу са кинеским колегом Си Ђинпингом.
Путин и Си (Фото: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Путин и Си (Фото: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Кинески председник је изјавио да су односи Русије и Кине издржали су искушења у условима променљиве међународне ситуације и да Кина намјерава да увијек буде добар сусјед Русији, пријатељ и поуздани партнер, преносе руски медији.

Руски предсједник је истакао да су Москва и Пекинг акумулирали знатну количину практичне сарадње и подсејтио да је 2023. билатерални трговински промет порастао за скоро четвртину и достигао добар ниво од 227 милијарди долара, наводи Риа Новости.

Путин је такође рекао да руско-кинеска сарадња није усмјерена ни против које друге силе, већ је стабилизујући фактор у свијету.

- Од кључног је значаја да односи Русије и Кине нису опортунистички и нису уперени ни против кога. Наша сарадња у свјетским пословима данас је једна од главних стабилизујућих фактора у међународној арени - рекао је Путин.

Истакао је да је на крају прошле године Русија била на четвртом мјесту кинеских трговинских партнера, преноси ТАСС.

На то је директно утицало одобрење плана развоја кључних праваца руско-кинеске економске сарадње до 2023. године након Ваше посјете Москви у марту 2023. године - рекао је Путин Сију.

Руски лидер је као приоритете у билатералној сарадњу навео енергетику, индустрију и пољопривреду.

Посебно је истакао сарадњу у области високе технологије, иновација, изградње инфраструктуре и транспорта.

Си је Путину честитао на реизбору за предсједника Русије и истакао да је однос двије земље добар примјер за велике и сусједне земље да се односе једни према другима с поштовањем и искреношћу и да теже пријатељству и обостраној користи, преноси Синхуа.

Кинески предсједник поручио је да се са руским колегом током година састао више од 40 пута, што је обезбиједило чврст, сталан и несметан развој односа.

- Кина је спремна да сарађује са Русијом како би једни другима остали добри сусједи, добри пријатељи и партнери који верују једни другима, наставили да консолидују трајно пријатељство између два народа, и да заједно теже одговарајуц́ем националном развоју и ревитализацији и подржавају правичност и правду у свијету - оцијенио је Си.

У току су преговори на високом нивоу у проширеном формату уз учешће делегација, а на основу њихових резултата, стране ће потписати заједничке документе.