latinica  ћирилица
16/05/2024 |  08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Најбогатија Аустралијанка тражи уклањање њеног портрета са изложбе абориџинског умјетника (ФОТО)

Аустралијска милијардерка Ђина Рајнхарт захтијева од Националне галерије Аустралије да уклони њен портрет са изложбе награђиваног умјетника Винсента Наматџире, преноси Гардијан.
Ђина Рајнхарт (Фото: EPA/TONY MCDONOUGH) -
Ђина Рајнхарт (Фото: EPA/TONY MCDONOUGH)

Портрет Рајнхартове, који због начина на који је приказана не ласка најбогатијој жени Аустралије, један је од многих портрета представљених у галерији у Канбери као дио прве значајне изложбе умјетника који је освојио награду Арчибалд.

Наматџир је први Абориџин који је освојио награду Арчибалд.

Национална галерија одбила је да уклони портрет и у саопштењу навела да поздравља јавни дијалог о њеној колекцији и изложбама.

- Од 1973. године, када је Национална галерија набавила Плаве стубове Џексона Полока, водила се динамична дискусија о умјетничким вриједностима дјела у националној колекцији - наводи се у саопштењу галерије.

Портрет Рајнхарт виси поред слика краљице Елизабете Друге и фудбалера Адама Гудса и биће изложен до 21. јула.

Прије него што је била изложена у Канбери, слика Наматџире мјесецима је била изложена у Аделаиди током почетног приказивања изложбе у Умјетничкој галерији Јужне Аустралије од октобра 2023. до јануара 2024.

Рајнхарт је наведена као пријатељ Националне галерије након што је тој институцији донирала између 4.999 и 9.999 долара.

Милијардерка је повукла спонзорство од 15 милиона долара за Нетбол савез Аустралије, након што је спортискиња домородачког поријекла Донел Валам затражила да се са њене униформе уклони лого рударске компаније Рајхарт "Hancock Prospecting".