latinica  ћирилица
16/05/2024 |  08:27 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Даниловић: Резолуцијом желе угасити Српску и наметнути унитарну БиХ (ВИДЕО)

Сигуран сам да је циљ резолуције о Сребреници декомпозиција, односно покушај да се Република Српска угаси, да се дође до унитарне БиХ, реко је Горан Даниловић, предсједник црногорске политичке странке Уједињена Црна Гора, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Горан Даниловић (Фото: Tanjug/video) -
Горан Даниловић (Фото: Tanjug/video)

- Знамо да нас је све то прије 30 година довело до крвавог рата. Нажалост, велики који одлучују о нашим судбинама никако да нам дозволе да помиримо регион на реалним основама - истакао је Даниловић. 

Пред Генералном скупштином УН-а, 23. маја ће се наћи резолуција о Сребреници. 

- Нисам сигуран да ће наша извршна власт одустати од намјере да гласају за резолуцију о Сребреници, иако је та прича неприхватљива и са амандманима и без њих. Та врста политичког излета није нам неопходна - нагласио је Даниловић.

Даниловић наглашава да је Сребреница одавно добила политичке конотације.

- Од свих злочина у 20. вијеку издвојен је један с краја тог вијека. Никада из српског народа нисте чули да нису осудили тај злочин, али ово што се данас ради са тим догађајем превазилази све оквире, и поражавајуће је је за сва демократска друштва, а и себе смтрамо дијелом њих. Посебно болно је да су коспонзори у овој причи Њемачка и Руанда, земље које су требале посљедње да покрећу то питање - рекао је Даниловић.

Он је подсјетио да је црногорско друштво дубоко подијељено, и то управо око тих "српско - црногорских питања", и да Срби у Црној Гори нису "дођоши", већ своји на своме.