latinica  ћирилица
16/05/2024 |  09:20 ⇒ 15:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Болница: Фица у стабилном, али и даље тешком стању

Љекари су током ноћи успјели да стабилизују стање словачког премијера Роберта Фица послије јучерашњег атентата у граду Хандлови, али оно је и даље тешко, саопштила је данас директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова.
Званичници Словачке испред болнице (Фото: EPA/MARTIN DIVISEК) -
Званичници Словачке испред болнице (Фото: EPA/MARTIN DIVISEК)

Фица је хоспитализован, а два љекарска тима оперисала су словачког премијера пет сати.

- Тренутно се предузимају даље радње за побољшање његовог стања - рекао је словачки министар одбране Роберт Калињак.

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток затражио је данас од потпредсједника Владе Томаса Тарабе сазивање националног Савјета безбједности, а Влада ће одржати сједницу.

Министар унутрашњих послова је обавијестио да ће појачати заштиту политичара и појединих медија, преноси словачки та3.

Министар је то изјавио на конференцији за новинаре у болници у којој је Фица оперисан послије јучерашњег атентата у граду Хандлови, у којем је тешко повријеђен кад је нападач пуцао у њега пет пута, послије чега га је полиција одмах привела.

Премијер је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици.

Словачки медији су пренијели да је нападач 71-годишњи писац Јурај Цинтула, али Министарство унутрашњих послова и полиција још увијек нису потврдиле те наводе.

Матуш Шутај Ешток рекао је да је напад на Фица био политички мотивисан и да је нападач одлуку о томе донио након предсједничких избора прије више од мјесец дана.

На друштвеним мрежама кружи видео-снимак на којем се види Цинтула у ходнику, са повредом главе, како говори "Не слажем се са политиком владе".