latinica  ћирилица
16/05/2024 |  10:03 ⇒ 11:38 | Аутор: РТС

Отворен Самит лидера Западног Балкана и ЕУ у Котору (ВИДЕО)

На самиту под слоганом "Један регион – заједничка визија", у Котору су се састали лидери западног Балкана и Европске уније. Званичници из региона, представници ЕУ и Сједињених Америчких Држава разматраће План раста за западни Балкан. Самиту присуствује предсједник Србије Александар Вучић.
Самит лидера Западног Балкана и ЕУ (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Самит лидера Западног Балкана и ЕУ (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Вучић: Вјероватно ћемо чекати још шест година за улазак у ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће регион западног Балкана вјероватно чекати још шест година за улазак у Европску унију и да је то у реду.

- Знам да нећемо бити дио Европске уније, нико од нас, прије Украјине. Када ћемо ући у Европску унију, да ли ћемо ући заједно са Украјином, то је други проблем. Ви имате ваше мишљење, али моја интелигенција мени говори да сам ја у праву. И наравно, то је нешто што се тренутно догађа. Вјероватно ћемо чекати још неких шест година, што је такође у реду. У вашим земљама је можда Европска унија толико популарна, у мојој земљи није толико популарна као што ни ми нисмо толико популарни, иако смо ми највећи дио овог региона. Нећемо ми никада причати лоше ствари о важности ове иницијативе - рекао је Вучић.

Он је додао да се нада да ће имати добар састанак са најбољим закључцима и сљедећег пута када се будемо састали у Сарајеву.

Вучић каже да је промијењен приступ ЕУ по питању Плана раста за западни Балкан добра прилика и на добробит свима у региону.

- Веома смо ентузијастични у вези са овим планом још од првог тренутка. Немам навику да се било коме посебно обраћам, посебно никоме у присуству, али морам да кажем да овај начин промијењеног приступа заправо је добра прилика за нас на Балкану и хвала вам свима што ово радите - рекао је Вучић.

Он је напоменуо да је разумљиво што многи грађани, као и новинари не разумијеју о чему се овдје разговара, али да је веома важно, јер ће се на самиту дискутовати о животима обичних људи и рјешавању њихових проблема, као и о развоју економија.

- И због тога је ово веома важно и вјерујем да смо до сада имали добре разговоре и сложили смо се о већини ствари. Требало би да смо се сложили о једне или двије велике ствари које су везане за Србију. Сада нам није лако ако погледамо комплетну ситуацију наше земље, проблеми са визама. Сада рјешавамо проблеме, имамо тренутно неколико проблема око којих морамо да се сложимо, али то ћемо ријешити и надам се да имамо на уму и да ће сви овдје прихватити неке наше мале захтјеве, који су слични и блиски вашим захтјевима, који су нама предложени - рекао је Вучић.

Кришто: Европски пут главни спољнополитички циљ око којег постоји консензус

Предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто рекла је у Котору да су сви народи у БиХ уједињени у заједничком европском путу.

Она је на Самиту лидера земаља западног Балкана у Котору изразила наду да ћемо, како је казала, сви заједно у контексту регионалне сарадње успјети и остварити наше заједничке циљеве.

Кришто је подсјетила да су 30. априла Европској комсији званично послали листу реформи са корацима за спровођење Плана раста.

- Активно смо радили на усаглашавању са представницима ЕК и ЕУ делегације у БиХ. Од 113 реформи, које су биле иницијални приједлог ЕУ, смо усагласали 110 реформи - истакла је Кришто.

Додала је да су успјешно испоштовали све постављене рокове и да је европски пут главни спољнополитички циљ за који у БиХ постоји консензус.

- Надам се да ћемо сви заједно успјети и остварити своје заједничке циљеве - навела је Кришто.

Рама: Да будемо део ЕУ пре него што спроведемо све реформе

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Котору да земље које преговарају са Европском унијом треба да буду дио политичког простора ЕУ како би лакше разумјеле о чему се ради и на који начин се реформе у пракси примјењују.

Рама је у обраћању на Самиту лидера земаља западног Балкана, рекао да сматра да не треба чекати да све реформе буду спроведене да би ЕУ отворила врата за земље западног Балкана.

- Потребно је да будемо дио Уније прије него што све реформе спроведемо како бисмо видјели како се то спроводи у пракси и како бисмо се лакше привикавали тржишту којем припадамо - навео је Рама.

Он је изразио ентузијазам и захвалио Оливерту Вархељију и Комисији због посвећености.

- Напредак који смо направили од посљедњег сусрета у Скопљу говори за себе. Спремили смо индивидуалне планове реформи, идентификовали кључне иницијативе које ће нас приближити заједничком тржишту и, коначно, почели смо да се припремом заједничког регионалног тржишта. Укратко, спремни смо - поручио је Рама.

Спајић на отварању Самита: Влада Црне Горе посвећена имплементацији мјера за остварење Плана раста

Црногорски премијер Милојко Спајић изјавио је у Котору да је Влада Црне Горе посвећена европским реформама и имплементацији мјера потребних за остварење Плана раста.

Спајић, који је отворио Самит лидера Западног Балкана и Европске уније под слоганом "Један регион, заједничка визија", рекао је да Црна Гора препознаје тренутну фазу и изазове у економском развоју и да је црногорска реформска агенда припремљена са јасним циљем да се искористе подстицаји које пружа механизам ЕУ за реформу и раст за Западни Балкан.

- То подразумијева спровођење кључних реформских мјера у стратешким областима које имају за циљ убрзање економског раста и обезбјеђивање усклађености са стандардима ЕУ. Да бисмо постигли овај амбициозни циљ, идентификовали смо и формулисали реформске мере које се баве развојем пословног окружења и приватног сектора, дигиталном и енергетском зеленом транзицијом и развојем људског капитала - рекао је Спајић.

Додао је да, поред тога, реформе које се односе на основе укључујући владавину права су кључне и чврсто интегрисане у реформски програм.

- У контексту изазовног економског окружења, дозволите ми да истакнем и важност континуиране помоћи ЕУ у смислу развоја инфраструктуре, опредијељености која треба да опстане и да се прошири на инструмент реформи и раста за Западни Балкан - рекао је Спајић.

Истакао је да је Црна Гора посвећена убрзавању развоја кључне инфраструктуре, посебно саобраћајне и енергетске, у краткорочном и средњем року, како би стимулисала позитивне ефекте на стопу раста.

- Имамо амбициозан план инфраструктуре Црне Горе 2030 - навео је Спајић.

 

Вархељи: План раста се остварује, разговараћемо о приоритетима као што је СЕПА

План раста за Западни Балкан се већ остварује, а на самиту ћемо разговарати како да спроведемо све приоритете региона за ову годину, изјавио је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи пред отварање Самита лидера Западног Балкана и Европске уније у Котору.

Према његовим ријечима, у оквиру поменутих приоритета је најважнија СЕПА, односно област заједничког плаћања евром. Он је навео да сви грађани и предузећа цијелог региона могу да имају користи од овог плана већ од првог дана сљедеће године.

О'Брајан: САД снажно подржавају план раста за Западни Балкан

Помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајан изјавио је да САД снажно подржавају План раста за Западни Балкан јер он подразумијева бољу будућност за грађане и за земље.

Он је уочи почетка самита лидера Западног Балкана и ЕУ у Котору, рекао да се то своди на четири слободе - људи, добара, капитала и услуга, да се крећу преко граница.

- Земље које испуњавају своје реформске услове ће се придружити европском подручју плаћања, што ће смањити трошкове за можда седам одсто сваки пут када неко пошаље новац. То ће смањити трошкове задуживања, што ће омогућити предузећима да се прошире. Овдје се ради о показивању предности за грађане региона у придруживању европском тржишту - рекао је О'Брајан.

Вучић: Вјерујем да чланством у ЕУ можемо да остваримо важне резултате

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да вјерује да се чланством у ЕУ могу остварити важне резултате.

Он је уочи самита лидера Западног Балкана и ЕУ који се у Котору одржава под слоганом "Један регион, заједничка визија" рекао да тешким реформамам можемо да се проближимо тржишту ЕУ, које је значајно за Западни Балкан.

- Вјерујем да чланством у ЕУ можемо важне резултате да остваримо - рекао је он и напоменуо да ту има "не лаких задатака".

На питање "какав је смисао резолуције о Сребреници", Вучић је рекао да нема никакву поруку и да је то "њихова ствар“.

- Они доносе одлуку како ће да се поставе по тим питањима. Ми знамо каква је наша порука. Имају они неке друге овдје који ће да говоре како и шта очекују. Ми то не радимо. Ја имам једно питање, на које нико нема одговор, а то је - какав је смисао тога дана, какв је смисао те резолуције. Кажу није наметање колективне кривице, него шта је, пошто је индивидуална кривица већ одређена пресудама. Не помиње се ниједно име у самој резолуцији. Свако нека доноси своју одлуку, а ми ћемо се понашати у складу са тим у будућности - каже Вучић.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

-----------

Самит је отворио црногорски премијер Милојко Спајић.

Током Самита ће лидери земаља региона, представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разматрати План раста за Западни Балкан.

У уводном обраћању на гостопримству и топлој добродошлици захвалили су се лидери земаља региона предсједница Савјета министара Борјана Кришто, премијер привремених приштинских институција Албин Курти, премијер Албаније Еди Рама, предсједник Србије Александар Вучић, европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен.

Предсједник Србије казао је на отварању Самита лидера Западног Балкана у Котору да нема никаву поруку за Црну Гору у односу на усвајање резолуције о Сребреници, али да не види смисао резолуције.

Самит се организује под слоганом "Један регион, заједничка визија".

На догађај су, осим лидера и министара из земаља региона, позване и партнерске организације, као што су Савјет за регионалну сарадњу, Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Свјетска банка, Транспортна заједница, Атлантски савез, Енергетска заједница, Фондација за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ, високи представници Европске комисије и други.

Састанку лидера региона ће присуствовати европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен.

Подсјетимо, јуче је одржан састанак министара европских послова и финансија земаља Западног Балкана, представника Европске комисије и партнерских организација.