latinica  ћирилица
16/05/2024 |  10:14 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

У Бањалуци фестивал "Дани Русије у Републици Српској"

Фестивал "Дани Русије у Републици Српској" биће одржан од 18. до 20. маја 2024. године у Бањалуци, најавило је Књижевно удружење "СУСРЕТ" Требиње.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Манифестација ће се одржати уз подршку предсједника Републике Српске, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Представништва Републике Српске у Руској Федерацији, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, Фондације за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков и Руског дома у Београду.

Циљ Фестивала је да представи како достигнућа у области културе, науке и образовања, историје, духовног и моралног васпитања, тако и искуства у јачању националног јединства у вишенационалној и мултирелигиозној Руској Федерацији, као и да прошири могућности за сарадњу у области културе и образовања између Русије и Републике Српске.

У оквиру фестивала, 18. маја ће биће организована једнодневна међународна конференција "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног свјетског поретка: искуство и перспективе" уз подршку Фонда за подршку јавној дипломатији А.М Горчаков. Циљ конференције је разматрање руско-српских односа на експертском нивоу и узајамно деловање у свјетлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса.

На конференцији ће излагати познати руски и балкански стручњаци, представници истраживачких центара, владиних организација, невладиних организација и медија.

У просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, 19. маја, биће представљене могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока "Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности".

20. маја планиран је округли сто "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске", чији је циљ, између осталог, представљање културе и традиције народа Руске Федерације, као и позитивно искуство у области јачања међунационалних и међувјерских односа у Русији. Мјесто одржавања: Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Предвиђено је и одржавање предавања на тему "Српско-руске духовне везе" у Културном центру Банских двора – Вијећници у 20 часова.

У програму Фестивала учествоваће водећи руски стручњаци у својим областима и званичници државних органа на савезном и регионалном нивоу као што су Министарство за националну политику, спољне односе, штампу и информисање Чеченске Републике, Друштвена комора (Народна вијећница) Републике Татарстана, Федерална агенција за национална питања Руске Федерације, Федерална државна буџетска установа "Дом народа Русије", Дом пријатељства народа Татарстана итд.

Биће заступљене и истакнуте организације из области образовања, науке, културе и јавне дипломатије: Фонд за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков, Московски државни институт за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације, различити институти и истраживачки центри Руске академије наука, Факултет свјетске политике Московског државног универзитета М.В. Ломоносов, Центар за медитеранске студије Националног истраживачког универзитета "Висока школа за економију" (Национални истраживачки институт Високе школе за економију), Сјевернокавкаски федерални универзитет, те Центар за научну дипломатију и напредне академске иницијативе и Институт за међународне студије МГИМО (при Министарству иностраних послова Русије).

Ту су и Балкански клуб Научног студентског друштва МГИМО, Факултет за међународне односе и Центар за балканске студије Државног универзитета у Санкт Петербургу, Тулски државни педагошки универзитет Л. Н. Толстој, Пермски државни национални истраживачки универзитет, волонтерски клуб "Свемирска породица" при Музеју космонаутике у Москви, Евроазијска друштвена комора (секција "Интеркосмос"), инжењерска компанија "Лоре" у области развоја иновативне опреме и технологија у области пријема података са сателита за даљинско осматрање Земље (образовни пројекти), Државни институт за руски језик А. С. Пушкин, Руско-балкански центар за пословну сарадњу и културу, АНО (Аутономна некомерцијална организација) Центар за међународну сарадњу "Руско-балкански дијалог" итд.