latinica  ћирилица
16/05/2024 |  11:26 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Предвиђено повећање боравишне таксе

Влада Републике Српске утврдила је данас, на 69. сједници, Нацрт Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Основни разлог за доношење овог закона је потреба систематичног обједињавања два постојећа закона којим се уређује област и дјеловање Црвеног крста Републике Српске, а то су Закон о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске и Закон о употреби и заштити знака црвеног крста и назива Црвеног крста Републике Српске, a имајући у виду чињеницу да су закони донесени 1994. године, а са циљем усклађивања предметне материје са правним системом Републике Српске.

Такође, разлог за доношење овог закона јесте и намјера да се истакне значај позиције Црвеног крста Републике Српске, који, осим јавних овлашћења пренијетих од стране Републике Српске, има и међународна овлашћења као дио Међународног покрета, Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца на основу сљедећих извора права: четири Женевске конвенције и три Допунска протокола, међународног пакта о грађанским и политичким правима чије одредбе се односе на заштиту основних људских права.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси, којим се повећава законски распон висине боравишне таксе, а одлуку о висини боравишне таксе и даље доноси јединица локалне самоуправе уз претходно прибављено мишљење Привредне коморе Републике Српске. Циљ предложених измјена висине боравишне таксе јесте да се осигура еквивалентност између пружених услуга и плаћене боравишне таксе.

Нацртом закона се предвиђа и да од 1. јануара 2025. године пружаоци угоститељских услуга у објектима сеоског туризма постану обвезници плаћања боравишне таксе по сваком оствареном ноћењу, док су досадашњим законским рјешењем ти пружаоци услуга су били изузети из система плаћања боравишне таксе, како би се у што већој мјери олакшао рад тих угоститеља. Имајући у виду да је све већи број пружалаца угоститељских услуга у објектима сеоског туризма и значај руралног туризма као једне од најразвијенијих грана туризма у Републици Српској, неопходно је да се и њихов положај изједначи са другим врстама угоститељских објеката.

Нацртом закона се, такође, дефинише и да ће пружаоци угоститељских услуга у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање од 1. јануара 2025. године бити дужни да почну са плаћањем боравишне таксе по сваком оствареном ноћењу, под истим условима и на исти начин као и други угоститељи, док су према важећем законском рјешењу исти били обавезни да плаћају годишњи паушални износ боравишне таксе за сваки кревет (лежај) у угоститељском објекту, односно објекту у којем се пружају услуге смјештаја, у зависности од степена развијености јединице локалне самоуправе.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о изради новог Меморандума о сарадњи између Владе Републике Српске и Владе Републике Србије ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Републике Србије и Републике Српске и приједлог текста меморандума.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Кабинет министра без портфеља у Влади Србије задуженог за координацију мјера у области дијаспоре су се договорили да усвоје нови Меморандум о сарадњи у области јачања веза са дијаспором.

Узимајући у обзир да је протекло више од десет година од потписивања претходног Меморандума, као и да је дошло до одређених институционалних промјена и надлежности, било је неопходно да се предложе одговарајуће допуне и дефинишу актуелни приоритети сарадње са дијаспором.

Радна група коју су чинили представници обје институције је извршила анализу Меморандума из 2013. године, утврдила приоритете у овој области и доставила интегрални текст владама на усвајање.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о "Мапи пута" активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за период од 2024. до 2026. године.

- "Мапа пута" представља наставак сарадње и реализације активности између Републике Српске и Санкт Петербурга и с тим у вези планирано је потписивање четврте по реду "Мапе пута" за наредни трогодишњи период, од 2024. до 2026. године.

Предметни документ обухвата заједничке активности у области индустрије, привреде и предузетништва, трговине и туризма, здравља и социјалне заштите, просвјете и културе, науке и високог образовања, омладине и спорта.