latinica  ћирилица
16/05/2024 |  11:36 ⇒ 11:50 | Аутор: РТС

Фицо у озбиљном, али стабилном стању; Нападач оптужен за покушај убиства

Након јучерашње пуцњаве у којој је тешко рањен, премијер Словачке Роберт Фицо је у веома озбиљном, али стабилном стању, саопштено је из болнице у Банској Бистрици. Словачки медији преносе да је полиција оптужила нападача за покушај убиства.
Локација напада на Фица (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Локација напада на Фица (Фото: EPA/JAKUB GAVLAK)

Директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова рекла је да је операција Роберта Фица трајала пет сати и да су у њу била укључена два тима.

- У овом тренутку, његово стање је стабилизовано, али је веома озбиљно, биће на интензивној њези - рекла је Лапуникова новинарима.

Замјеник премијера Роберт Калинак рекао је да су љекари успјели да стабилизују Фицово стање током ноћи и да су у току процедуре које ће омогућити даље побољшање.

- Нажалост, стање остаје веома озбиљно због компликоване природе рана, али ми сви желимо чврсто да вјерујемо да ће он успјети да преброди ову ситуацију - навео је Калинак.

Полиција је, како преносе словачки медији, оптужила нападача за покушај убиства. Нападач је ухапшен одмах, али још није идентификован. Иако поједини словачки медији преносе да је идентификован као 71-годишњи писац и политички активиста, то није званично потврђено.

Фицо је јуче погођен из ватреног оружја испред културног центра у граду Хандлови, гдје је одржана сједница владе.

Одлазећа предсједница Словачке Зузана Чапутова рекла је да је шокирана "бруталним и немилосрдним" нападом на премијера и пожељела да се брзо опорави. Она је у обраћању рекла да је то напад и на цијелокупну словачку демократију.