latinica  ћирилица
16/05/2024 |  12:08 | Аутор: РТРС

Вархељи: ЕУ ће до краја наредног мандата Европске комисије бити спремна да прими нове чланице

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи рекао је данас у Котору да ће ЕУ до краја наредног мандата Европске комисије бити спремна да прими нове чланице.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

- Наредна Европска комисија требало би да буде комисија проширења, која ће до краја свог мандата видјети нове чланице које се придружују Унији - рекао је Вархељи на конференцији за новинаре у Котору гдје се данас одржава Самита лидера Балкана и ЕУ.

Он је додао да је сигуран да ће, са свим што је заједно урађено у овом мандату Европске комисије, закључно са Планом раста, Балкан бити дио тог проширења.

- Јасно је да понуда коју је ЕУ ставила на сто треба да нас води до наредног институционалног нивоа када ће бити наредно проширење", рекао је Вархељи.

Према његовим ријечима, до краја 2027. године неће бити више изговора за Балкан да није спреман да постане дио ЕУ.

Да би се то десило, мора се радити на терену, рекао је он, те истакао да Балкан треба да искористи прилику коју му ЕУ даје, али и период прије приступања Унији.

- Желимо да искористите шансе које вам чланице дају и прије него постанете чланице ЕУ - рекао је Вархељи, указујући да то није само само политичка идеја, него и економска мјера.

Он је нагласио да је срећан што је дошао у Котор два мјесеца након Тиране и да констатује да План раста није више само нацрт.