latinica  ћирилица
16/05/2024 |  12:39 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Бећировићеве отровне стрелице према Српској и Србији умјесто афирмације мира и стабилности

Денис Бећировић је лажов и ратни хушкач и како другачије описати човјека који у континуитету у јавности, гдје год и кад год стигне, као и јуче на сједници Савјета безбједности УН, износи гнусне лажи о Србима и Републици Српској и својом, добро познатом реториком, призива рат и страну интервенцију у БиХ, изјавио је предсједник Организације старјешина Војске Српске Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Да није жалосно, било би смијешно, да неко ко је Уставом задужен да са друга два члана Предсједништва БиХ, креира и води кључне политике развоја БиХ у условима мира и стабилности, он позива на рушење мира и стабилности и страни интервенционизам, а истовремно прича о суверености и недјељивости БиХ. Као што и сам признаје, у оваквим условима, БиХ нити је суверена нити је јединствена, што, како сада ствари стоје никада неће ни бити - рекао је Жупљанин. 

Жупљанин сматра да "у свему овоме има и нешто корисно - његове изјаве најбоље показују зашто је у БиХ све проблематизовано и зашто је БиХ немогућа држава".

- Немогуће је ићи напријед лажима, манипулацијама, преварама, обманама, патолошком мржњом и нескривеном жељом за доминацијом једног народа. И јуче је Денис Бећировић сијао лажи од самог почетка свог обраћања, рекавши да говори у име БиХ, иако и сам зна да никада није на Предсједништву, као Уставом овлашћеном органу, усвојена било каква платформа за наступ пред Савјетом безбједности УН. Можда је Бећировић умислио да је он држава. Ако је он држава, онда је сам осудио државу на пропаст и нестанак - истакао је Жупљанин.

Жипљанин је оцијенио да је "јуче била одлична прилика да се обрука пред највећим свјетским силама, које су му као лошем основцу одржале предавање".

- Али, шта то значи ономе ко "образа нема". Умјесто афирмације мира и стабилности и изградње добросусједских односа, он испаљује отровне стрелице према Републици Српској и Србији. Те стрелице би му се могле вратити као бумеранг. Ако жели ратовати, има гдје. Његови ауторитети и спонзори већ воде такве антицивилизацијске ратове и свакоме је јасно како пролазе народи и државе захваћене ратом, па ако он то жели свом народу, нека изволи. Искуства других и вријеме ће показати како ће проћи - нагласио је Жупљанин.

Жупљанин је поручио да "Бећировић очито још није схватио да ће, као и свака друга сила, и сила НАТО алијансе, у коју се узда и коју призива, имати свој крај, а злочинци (извршиоци и налогодавци) ће сасвим сигурно одговарати, пред људима или пред Богом!".

Подсјетимо, предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић рекао је на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку да је БиХ постигла важан корак када је Брисел донио одлуку да отвори преговоре за приступање ЕУ.