latinica  ћирилица
16/05/2024 |  13:21 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК покренула поступак против Мете због заштите малољетника

Европска комисија покренула је данас званичне поступке против компаније Мета како би проценила да ли је могуће да је та компанија, у чијем су власништву Фејсбук и Инстрагам, прекршила Акт о дигиталним услугама у областима повезаним са заштитом малолетника.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

Како се наводи у саопштењу Савјета ЕУ, ЕК је забринута због тога што системи Фејсбука и Инстаграма, укључујући њихове алгоритме, могу да подстакну бихевиоралне зависности код дјеце, као и да развију такозвани "ефект зечје рупе", односно појаву да апликација кориснике преплављује сличним садржајем ако покажу интерес за одређену тему.

Уз то, ЕК је забринута и због метода осигурања старости и верификације које је увела Мета.

Акт о дигиталним услугама има за циљ да спречи нелегалне и штетне активности на интернету и ширење дезинформација, као и да осигура безбједност корисника, заштити основна права и развије фер и отворено окружење за платформе на интернету.

- Данас покрећемо службене поступаке против Мете. Нисмо увјерени да је учинила довољно да се усклади са обавезама из Акта о дигиталним услугама како би ублажила ризике од негативних ефеката на физичко и ментално здравље младих Европљана на својим платформама Фејсбук и Инстрагам - навео је европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон.

Бретон је додао да ће се сада детаљно истражити потенцијални ефекти зависности и "ефекти зечије рупе" платформи, ефикасност њихових алата за проверу старости и ниво приватности која се пружа малољетницима у функционисању система за препоручивање.

У саопштењу ЕК објашњава се да се поступак против Мете односи на то да ли је компанија испунила обавезе из Акта о дигиталним услугама у погледу процене и ублажавања ризика изазваних дизајном онлајн интерфејса Фејсбука и Инстаграма, који могу да искористе слабости и неискуство малолетника и узрокују зависно понашање и/или ојачају "ефект зечје рупе".

Таква процјена је, напомиње се, потребна како би се сузбили могући ризици за остваривање основног права на физичку и менталну добробит дјеце, као и за поштовање њихових права.

Поступак се односи и на усклађивање компаније Мета са захтевима из Акта о дигиталним услугама у погледу мера ублажавања за спречавање приступа малолетника непримереном садржају, посебно алатима за проверу старости које користи Мета, а "који можда нису разумни, сразмјерни и делотворни".

Такође, поступак се односи на то да ли је Мета испунила обавезе из Акта о дигиталним услугама да уведе одговарајуће и сразмерне мјере за осигуравање високог нивоа приватности, безбедности и заштите малољетника, посебно у погледу подразумијеваних подешавања приватности за малољетне особе у оквиру дизајна и функционисања њихових система препорука.