latinica  ћирилица
16/05/2024 |  14:08 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Мицотакис поновио намјеру да отежа настојања Скопља ка чланству у ЕУ

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис поновио је данас намјеру његове земље да отежа настојања Сјеверне Македоније ка чланству у ЕУ након што је њихова новоизабрана предсједница Гордана Сиљановска Давкова у свом говору поменула "Македонију", чиме је поново актуелизован спор са Атином око имена.
Киријакос Мицотакис  (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS) -
Киријакос Мицотакис (Фото: EPA-EFE/NECATI SAVAS)

Давкова је "Македонију" поменула током свог инаугурационог говора у недјељу, 12. маја, чиме је нарушен споразум остварен посредством УН између Атине и Скопља.

Обје државе сагласиле су се након дугих и тешких преговора да ће се грчки сусјед звати "Сјеверна Македонија", а не само "Македонија", што Атина сматра територијалним аспирацијама на истоимену грчку регију.

Према том споразуму, посланици грчког парламента треба да одобре три меморандума који обухватају убрзани процес за приступ ЕУ Сјеверној Македонији, али Атина то није учинила док не утврди да је њен сусјед у потпуности испунио услове договора.

- Нећемо ратификовати меморандум све док апсолутно не будемо увјерени да се друга страна придржава свих дијелова споразума - нагласио је Мицотакис.