latinica  ћирилица
16/05/2024 |  14:16 | Аутор: РТРС

Стојичићева за Руску газету: Кроз културу његовати руско-српске братске односе

Билатерална сарадња Републике Српске са Руском Федерацијом у области културе је на највишем нивоу, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поводом Фестивала "Дани Русије у Републици Српској" који ће бити одржан од 18. до 20. маја у Бањалуци.
Александр Борисов и Жељка Стојичић (Фото: Российская газета) -
Александр Борисов и Жељка Стојичић (Фото: Российская газета)

Стојичићева је у ексклузивном интервјуу за Руску газету изјавила да је у Републици Српској повећано интересовање за учење руског језика.

- Наш образовни систем проширује могућности за наставу руског језика што је омогућено међудржавним споразумима, иницијативама Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањалуци, као и Државног педагошког универзитета у Тули. Захваљујући њима у јуну је на Филозофском факултету у Источном Сарајеву почео да функционише Центар за отворено образовање на руском језику. Очекујемо значајне резултате у овом правцу. Размјена студената је веома важна и корисна и за Руску Федерацију и за Републику Српску - нагласила је Стојичићева.

Она је констатоваала да је билатерална сарадња са Руском Федерацијом у области културе на највишем нивоу.

- Као што наше културне институције редовно посјећују Русију, тако и бројни руски музичари, умјетници и позоришне трупе непрестано дијеле своју богату културу са Републиком Српском, гдје су увијек цијењени гости - рекла је она Стојичићева.

Министарка Стојичић је истакла значај популаризације симбола руско-српских братских односа, међу којима су Сава Владиславић Рагузински и Михаил Милорадовић.

- Неопходно је његовати културу сјећања међу будућим генерацијама, сјећати се наше историје и не дозволити да се она заборави - закључила је Стојичићева.