latinica  ћирилица
16/05/2024 |  14:17 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска има најбољи привредни амбијент у региону

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Српска тренутно има најбољи привредни амбијент у региону, што није његова оцјена, већ кредибилних извора.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је указао да се то огледа у чињеници да Српска данас има најниже збирне пореске стопе и цијену електричне енергије, те велико учешће локалних заједница у креирању пословног амбијента.

Премијер Српске је на панел-дискусији у оквиру "Јахорина економског форума" напоменуо да Република има закон који изједначава домаће и стране инвеститоре.

Говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", Вишковић је рекао да она није сметња за друге иницијативе и да се олако прелази преко питања транспортних и трошкова услуга, због чега се често догоди да је неки производ скупљи у региону него на другим мјестима.

- Ако желимо да преживимо изазовна времена, морамо бити бржи - додао је Вишковић.

Он је нагласио да је вријеме новац, да је на овим просторима неопходна проходност 24 часа и да треба престати са праксом дуплирања издавања одређених потврда.

- Ако је Република Српска издала сертификат за неку робу, не видим разлог да не буде признат бар у земљама региона с обзиром на то да нема језичке баријере - навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, није нормално да још постоје царинске или неке друге баријере, те да се од Зворника до Малог Зворника вози 12 часова умјесто да се за један час заврши све.

- Заробљени смо у раљама БиХ и није до нас. То је план великих да нас држе у заробољеништву - рекао је Вишковић.

Он је навео да Република Српска данас има највећи број запослених од свог настанка, те да Влада улаже у реални сектор.

- Поносан сам на све наше људе који овдје раде. Влада у реални сектор улаже око 400 милиона КМ. Зато он и прави радна мјеста и у ово глобално сложено вријеме Српска као мала екномија опстаје - додао је Вишковић.

Истакао је да је рецепт да се заједно са реалним сектором креирају све мјере које не могу бити дугорочне, али могу у датом моменту да помогну рјешавање неке ситуације.

- Рат у Украјини нас добро кошта и питање је колико ће нас коштати. Прије годину дана смо имали инфлацију 16 одсто, а данас је 2,7 одсто. Међународни монетарни фонд нас је критковао зато што повећавамо примања разним категоријама, као што су и борачке - рекао је предсједник Владе Српске.

Он је додао да је циљ да се сачувају радна мјеста, те да сматра да се на овим просторима не живи лоше, али да може боље.