latinica  ћирилица
16/05/2024 |  14:17 ⇒ 14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Савјет Европе не смије да насједне на превару Куртија

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић да је у току покушај велике преваре премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, уз подршку његових појединих ментора, који су, да би обманули Савјет Европе, у посљедњи час, пред почетак састанка Комитета министара СЕ, послали писмо, у коме наводе да ће до краја мјесеца наводно испунити своју обавезу и послати нацрт статута ЗСО тзв. Уставном суду Косова.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Петковић је нагласио да Савјет Европе не смије да насједне на превару, јер све што тренутно Курти ради нема везе са дијалогом, већ само са његовим једностраним и насилним потезима, упереним против српског народа на КиМ.

У писму се додатно каже како тај статут саставља Курти, у координацији са њему лојалним Србима са Косова, а на основу документа који је израдила њемачка фондација Фридрих Еберт, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Петковић је рекао да је ријеч је о чистом фалсификату, путем којег Курти жели да избјегне своје обавезе из дијалога и то образложио у седам тачака.

- Прво, према постигнутим споразумима у Бриселу, коначни Статут се договара и усваја у дијалогу на високом нивоу, тако да нема говора да то може да буде једнострани акт Приштине! Друго, такође према споразумима, Нацрт Статута ЗСО је у надлежности Управљачког тима, који је 2. маја 2023. у Бриселу, у Дијалогу на високом нивоу, представио свој Нацрт. Треће, Управљачки тим чине Срби са Косова и Метохије и они званично по овом питању заступају интересе српског народа на КиМ, са којима су више мјесеци уско кординирали на писању Нацрта Статута - рекао је Петковић.
Петковић је као још један доказ да се ради о фалсификату навео и да је 21. октобра 2023. велика петорка, заједно са Лајчаком Београду представила Нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ.

- Београд је изразио спремност да ради на том документу, као доброј полазној основи, за састављање коначног Статута. Позитиван став према овом документу смо јасно исказали у дијелу који се односи на поштовање Споразума из 2013. и 2015, и без залажења у питања која би била статусног карактера - рекао је Петковић.

Додао је и да је Нацрт Статута ЕУ Курти јавно одбио и рекао да о њему не жели да разговара.

- Шесто, немогуће је да невладине организације пишу статут ЗСО, а још мање да се такав документ подмеће као некакав званичан предлог. Седмо, никаква мала дружина која се окупила око нелегитимних албанских градоначелника не може да буде легитимни представник српског народа, са којима би Курти разговарао о Стауту, посебно имајући у виду да су ти појединци освојили 3,5 одсто албанских гласова на сјеверу, док је те изборе српски народ бојкотовао - рекао је Петковић.