latinica  ћирилица
16/05/2024 |  15:25 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Павић: Мађарска показала да је пријатељ Српске и међународног права

Посјета делегације Републике Српске, са предсједником Милорадом Додиком на челу, Будумпешти потврђује да Српска има пријатеље на свим странама, а Мађарска је потврдила да није само пријатељ Републике Српске, него и међународног права, оцијенио је политиколог Александар Павић.
Александар Павић - Фото: РТРС
Александар ПавићФото: РТРС

Павић је објаснио да је то јасно након Додиковог састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном, договора о реализацији економских пројеката и подршке Мађарске по свим важним питањима.

Он је указао да о томе свједочи и порука шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта да је вријеме да се прекине са демонизацијом српског народа, што се првенствено односи на приједлог резолуције о Сребреници и могуће посљедице њеног усвајања у Генералној скупштини УН.

- Све ово потврђује да Република Српска није изолована, како неки тврде. Предсједник Додик је недавно био и са /предсједником Русије Владимиром/ Путином, а чест је гост у Русији. Уважен је и као саговорник Кине. Доказ је и то што је био на свечаном ручку када је предсједник Кине Си Ђинпинг био у Београду - навео је Павић за Срну.

Павић је истакао да је јако важно што су Мађари јасно рекли да неће гласати за резолуцију о Сребреници и да нико не рачуна на неки раздор између Будимпеште, Београда и Бањалуке на овом питању.

- Много је битно да останемо јединствени у том троуглу Будимпешта-Београд-Бањалука. Јако позитивне поруке су дошле са мађарске стране због ове посјете предсједника Додика - истакао је Павић.