latinica  ћирилица
16/05/2024 |  15:50 | Аутор: СРНА

"Инсистирање на резолуцији о Сребреници - наставак рата против Срба"

Политиколог Александар Павић сматра да инсистирање Запада на усвајању резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН представља наставак рата против Срба, који се сада води политичким средствима.
Александар Павић - Фото: РТРС
Александар ПавићФото: РТРС

Павић, који је и посланик покрета "Ми - снага народа" у Скупштини Србије, истакао је да су западне силе својим поступцима показале да их Дејтонски мировни споразум уопште не занима јер је начин на који је резолуција о Сребреници представљена антидејтонски.

- Нису испуњене процедуре које Дејтон прописује, тако да су они који су на тај начин гурали резолуцију о Сребреници показали да се неће мијењати ништа у перманентном непријатељству према Републици Српској и Дејтонском мировном споразуму - рекао је Павић Срни.

Коментаришући наставак подјела великих сила у Савјету безбједности УН када је ријеч о БиХ, Павић је навео да су подјеле, које су показане и на посљедњој сједници Савјета безбједности УН о БиХ исте као и раније јер САД и западне силе подржавају унитаристе из Сарајева, за разлику од Кине и Русије, које инсистирају на поштовању Дејтонског мировног споразума.

- Подјеле су исте, јер Запад води антисрпску политику још од почетка растурања Југославије. То је њихов пројекат и они хоће да га доврше тако што, растурајући бившу Југославију, хоће да растуре српски етнички простор и српску државност. Они од тога не одустају -  указао је Павић.

Он сматра да подјеле у БиХ и због ње, нажалост, воде ка неком новом сукобу и да питање да ли ће тај конфликт бити само политички и дипломатски или ће прерасти у нешто друго зависи искључиво од Запада и колико је далеко спреман да иде.

- Очигледно је да они неће да се помире са постојањем Републике Српске. Самим тим, то је и призивање конфликта зато што Срби неће пристати да сами себе укину, односно да укину Републику Српску - оцијенио је Павић.

Према његовим ријечима, политика Запада је подстицање конфликата широм свијета, па и на овим просторим, а западна режија може да се препозна и у атентату на премијера Словачке Роберта Фица.

- Очигледно је да ово није обичан атентат и јасно је да је Фицо као суверениста некако морао да буде мета западне глобалистичке елите. Наравно, опет су нашли неког ко ће да буде извршилац, а да се они нигдје не појаве - навео је Павић.

Он сматра да је јасно да су људи као што су Фицо, мађарски премијер Виктор Орбан и предсједник Републике Српске Милорад Додик у опасности, јер не прихватају агенду која је тренутно доминантна на Западу.

- То су људи који не прихватају милитаризацију и блоковску подјелу Европе, као ни јачање антируске политике у ЕУ, која може да доведе до глобалног рата - рекао је Павић.