latinica  ћирилица
16/05/2024 |  16:01 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Вишковић упознао представнике Саудијске Арабије са инвестиционим предностима Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, на маргинама Јахорина економског форума, са Мохамедом Асиријем, из Канцеларије привредног аташеа у Амбасади Саудијске Арабије у Лондону, која је надлежна за Балкан.
Вишковић са представницима Саудијске Арабије - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић са представницима Саудијске АрабијеФото: Уступљена фотографија

Вишковић и Асири разговарали су о досадашњој сарадњи Републике Српске и Саудијске Арабије, као и могућностима проширења у више области.

Премијер Вишковић је истакао да је са компанијом "Маско" из Саудијске Арабије већ договорена изградња соларне електране у Бијељини, као и да су остварени контакти према Саудијском фонду за развој, који је већ одобрио средства за два пројекта - изградњу Студентског центра у Фочи и изградњу Научно-технолошког парка у Бањалуци.

Такође, додао је да су почетком априла аплицирали на још неколико пројеката.

Вишковић је рекао да је у Републици Српској најповољнији привредни амбијент укључујући најмање пореске стопе, најнижу цијену електричне енергије у региону, као и стручну и квалитетну радну снагу. Истакао је да је Република Српска отворена за стране инвестиције, те је понудио помоћ институција и локалних заједница приликом реализације евентуалних пројеката.

Асири је био учесник форума на Јахорини и оцијенио га је веома квалитетним, те је навео да идуће године очекује долазак саудијских привредника, што би отворило могућност додатног унапређења сарадње.

Асири је истакао да је очаран природним љепотама Републуке Српске и да се сваке године повећава број туриста који из Саудијске Арабије долазе у БиХ, те је поменута могућност сарадње у области туризма.

Састанку је присуствовао и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.