latinica  ћирилица
16/05/2024 |  16:47 | Аутор: СРНА

"Шмит и Бећировић су се обраћали у СБ УН лично име"

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је необјашњив нонсенс да су се Савјету безбједности УН обратили њемачки дипломата Кристијан Шмит и Денис Бећировић, који су говорили само у лично име, с обзиром да првом није потврђен мандат високог представника, а други без сагласности и одобрења Предсједништва БиХ.
Савјет безбједности УН (фото: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Савјет безбједности УН (фото: screenshot - youtube.com/unitednations)

Вишковић је изјавио да "нешто не штима" када је Шмиту омогућено да се обраћа неком ко му није потврдио мандат.

- Он по мени није имао никакво право, не сада него никад да се обрати у институцији која му није дала зелено свјетло да се представља као високи представник у БиХ - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да Шмит у Савјету безбједности УН износи лажи, те чува своје бенефите и лична примања која има у БиХ и која су већа и од примања њемачког канцелара.

Кад је ријеч о обраћању Бећировића, Вишковић је рекао да је он у приватној посјети САД јер нема одобрења и сагласност Предсједништва БиХ да говори у УН.

- Није представљао БиХ, јер да је представљао сазвао би Председништво БиХ и изнио оно о чему ће говорити, те на то добио сагласност - рекао је Вишковић.

Вишковић је позвао Бећировића да каже о чијем трошку борави у САД већ 15 дана.

Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске доставила свој 31. извјештај Савјету безбједности УН у којем су наведене чињенице које могу провјерити сви експерти на свијету.

Он је навео да има ефекта то што Влада Српске већ седму годину доставља извјештаје Савјету безбједности УН јер се тамо појављују такви људи који износе разноразне, гнусне лаже на рачун Српске и њених званичника.

- Видјели сте да неки од амбасадора цитирају неке ствари које се налазе у самом извјештају - навео је он.

Вишковић је напоменуо да је Српска недавно послала свим амбасадорима земаља УН извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Тај извјештај, како је рекао, отишао је на адресе 193 амбасадора, а ријеч је о документу на енглеском језику у електронској форми са више од 1.000 страница текста.