latinica  ћирилица
16/05/2024 |  17:21 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Мјештанима бањалучког насеља Горња Пискавица од јула уредно водоснабдијевање (ВИДЕО)

Мјештани Горње Пискавице, коначно ће, према најавама из Градске управе добити воду током јула ове године. Изградњом водоводне мреже, пројекта вриједног пола милиона марака, биће омогућено уредно и стабилно водоснабдијевање за 75 домаћинстава овог дијела Бањалуке.
Горња Пискавица - водоснабдијевање - Фото: РТРС
Горња Пискавица - водоснабдијевањеФото: РТРС

Раденко Шешић више од пола вијека живи у Горњој Пискавици, засеоку Шумари.

Годинама су се за питку воду сналазили на разне начине, а најтеже је било љети, када су температуре прелазиле 30 степени.

- Било је тешко, имамо неки извор па су мјештани направили базен, али кад дође љетна сезона и он пресуши. Сналазили смо се некако. Из Градске управе некад дође цистерна. Сада ће ово бити трајно и рјешење - каже Шешић.

Изградња водоводне мреже олакшаће живот мјештанима Горње Пискавице.

Становници овог дијела Бањалуке причају да се због овог пројекта људи поново враћају у свој родни крај.

- Ово је историјски тренутак за Шумаре, Горњу Пискавицу и све који су размишљали да воду никад неће добити. Али постоји та искра наде. Задње двије године како је уврштен овај пројекат, многи се враћају на село да граде куће и викендице - наводи Предраг Пепиновић, мјештанин Горње Пискавице.

По завршетку радова на изградњи водоводне мреже, мјештани ће добити бесплатан приључак за воду, поручују из Градске управе.

- На овом главном систему 75 домаћинстава ће добити воду. Град Бањалука за ових шест километара новог система издваја више од пола милиона марака. Онда сва остала села која се томе радују, чим дођемо до њих, паралелно ћемо градити три до четири клометра система и за Кесеровиће и Бранковиће и све остале кракове које чине овај засеок - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Бојан Кресојевић, градски менаџер истакао је да ће у наредних неколико мејсеци питка вода бити свакодневица, а суша прошлост.

Изградњи водоводне мреже у Шумарима, претходили су изградња подсистема Звијезда и резервоара у Клупама, за шта су издвојена вишемилионска средства.