latinica  ћирилица
16/05/2024 |  17:26 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Вишковић: Резолуција о Сребреници наноси огромну политичку штету БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас на Јахорини да резолуција о Сребреници наноси огромну политичку штету БиХ, те нарушава ионако лошу позицију земље, али да та резолуција, и ако буде усвојена, неће бити обавезујућа и Српска је неће примјењивати.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Српски народ је страдалнички кроз историју. Никад нисмо ишли да узмемо туђе, само смо бранили своје. Нисмо као Нијемци 1940-их година пошли да окупирамо Европу. Ми смо се бранили. И у посљедњем рату смо се бранили - рекао је Вишковић.

Он је навео да Њемачка и Руанда приједлогом ове резолуције у Генералној скупштини УН желе да оперу своју прошлост с обзиром на то да су и једна и друга земља починиле геноциде, а Србе желе да прогласе геноцидним народом.

Вишковић је рекао и да се правила УН мијењају зато што сматра да нема просте већине за изгласавање ове резолуције.

- Немају просту већину с обзиром на то да од 193 земље морају да имају подршку њих 97. Немају 97 за и зато мијењају правила и три пута одгађају гласање - навео је Вишковић.

Он је нагласио да резолуција неће донијети ништа добро људима у БиХ, као и да Бошњаци неће имати неку корист од тога.

- Они рачунају да могу имати корист. Зашто? Зато што мисле да ће поново покренути спор против Србије за надокнаду штете за агресију. Они ће тражити да Република Српска буде укинута зато што је "геноцидна творевина". Већ су ту изгубили - рекао је Вишковић и подсјетио да су пресуде из Хага теретиле људе за индивидуалну кривицу.

Он је поновио да од резолуције нема никаквог ефекта, осим самозадовољења амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије и министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, који су уз прећутну сагласност предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, а иза леђа Српске радили на резолуцији.

Вишковић је позвао свјетске моћнике да Србе оставе на миру и да се баве својим и рјешавају своје проблеме, као што је Газа.