latinica  ћирилица
16/05/2024 |  17:46 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Додик: Бећировић дерогирао сам Савјет безбједности; Лицемјерје Запада (ВИДЕО)

Лицемјерје у међународном праву долази са Запада, што се показује у Савјету безбједности у УН гдје Кристијан Шмит неће доћи када предсједавају Русија и Кина, али хоће кад предсједава Америка, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик и додао да се у том тијелу УН види потпуна подјела у ставовима, те да су они који спроводе силу игнорисали приступ Русије и Кине.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Невјероватно је до чега су дошли свјетска организација и Савјет безбједности УН. Предвиђено је да високог представника именује Савјет безбједности УН, а онда под притиском САД и њихових савезника доведу неименованог Шмита да се обрати - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Поновио је да се Денис Бећировић предсједавајући Предсједништва БиХ лажно представио пред Савјетом безбједност УН и да о његовом наступу није постигнута сагласност у БиХ.

- Бећировић, иако није усаглашен његов наступ пред Савјетом безбједности УН, рекао је да он наступа у име БиХ и лажно се представио на највишем нивоу свјетског организовања. Он је дерогирао сам Савјет безбједности, који је постао фактор нестабилности у БиХ умјесто стабилности - поручио је Додик.

Наводи да колико су нетачне, површне и лажне тврдње Бећиревића говори и чињеница да је Харис Силајџић тужио Републику Српску и тражио да одговори да ли она има право да се обрати Савјету безбједности.

- Утврђено је да има, јер је Република Српска страна потписница анекса Дејтонског споразума, између осталог и Анекса четири и као таква има право да се обраћа међународним институцијама, поготово онима који су задужени за праћење мира на простору БиХ - рекао је Додик.

Поручио је да Република Српска не води никакав рат, нити се наоружава, нити има било какве ратне амбиције.

- Не позивамо на сукобе, желимо да то избјегнемо и да водимо политику у складу са Дејтоном. И то ће бити наша политика - нагласио је  Додик.