latinica  ћирилица
16/05/2024 |  17:53 | Аутор: СРНА

Бореновић: Што је више политике Бећировића и Лагумџије, то је мање БиХ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је Срни да што је више политике бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије, то је мање БиХ, и да му је тешко да повјерује да су тако кратковиди и свјесно урушавају земљу у коју се куну, док онаква каквом је они замишљају никада неће и не може бити.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Бореновић је, коментаришући наступе Бећировића и Лагумџије пред Савјетом безбједности УН, рекао да Бећировић није говорио у име БиХ, јер његов наступ није усаглашен, те је очигледно да говори у име само једног народа, док Лагумџија, иако именован од трочланог Предсједништва БиХ, мисли да заступа интересе само свог народа.

- Кажем мисли, јер овакво понашање никако не доприноси стабилности и напретку, него доноси штету свима - нагласио је Бореновић.

Он је истакао да је крајње вријеме да се бошњачке политичке елите помире са тим да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа и да уређење земље почива на консензусу и договору.

- Док то не схвате, као и важност добрих регионалних односа, док се не почну понашати у Уставом одређеним оквирима, док не прихвате испружену руку пријатељства Србије, умјесто што вријеђају њене представнике, нема ни корака напријед за БиХ. Њихови поступци сваким даном удаљавају БиХ од цивилизованог свијета и стабилне будућности. Док неки гледамо напријед, они су остали бар 30 година у прошлости. Али, то је њихов избор - нагласио је Бореновић.

Према његовим ријечима, нажалост, док Бећировић и Лагумџија на свјетској позорници представљају бошњачку политику и своју верзију и историје и садашњости, српски представници у заједничким институцијама морају се бавити и трошити енергију на смјењивање припадника нарко-картела које су сами именовали на позиције.

- То је друга медаља дилетантске спољне политике БиХ - рекао је Бореновић.