latinica  ћирилица
16/05/2024 |  19:01 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Деценија поплава у Шамцу; Како изгледа ова општина у годинама обнове? (ВИДЕО)

Катастрофалне поплаве које су погодиле регион прије десет година у Шамцу памте као један од најтежих периода, град и 15 села десет дана су били под водом. Штете од поплава процијењене су на око 100 милиона КМ. У обнову породичних домаћинстава и градску инфраструктуру уложено је више од 48 милиона марака средстава Владе Српске, Европске уније и међународних организација.
Поплаве у Шамцу - Фото: РТРС
Поплаве у ШамцуФото: РТРС

У раним јутарњим часовима 16. маја 2014. године, водена стихија однијела је све оно што је породица Чедомира Боројевића годинама стицала.

Потопљена је савремена фарма, угинуло 340 говеда, причињена штета од око три милиона КМ.

- Вода је дошла најприје на висину од једног метра, а онда као цунами сваких сат времена расла између 15 и 20 центиметара, да би на крају достигла ниво од два метра и 20 центиметара. Од више од 440 говеда преживјело је 101 грло - присјећа се Боројевић, који је произвођач млијека из мјеста Тишина код Шамца.

Уз обнову 3.000 породичних домаћинстава ваучерима Фонда солидарности од 13 и по милиона КМ, приоритет је била и реконструкција одбрамбеног насипа.

Изграђен је и нови парапетни зид, који град штити од високог водостаја Саве.

- Оно што је такође потребно урадити и што у протекле двије до три године инсистирамо, а имамо обећање од Вода Српске, јесте да се изврши ремонт препумпних станица Рудине и Дуга - рекао је Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

Шамац је у годинама обнове попримио другачији изглед, уз реновирање јавне и комуналне инфраструктуре, изграђени су и неки нови објекти.

На поплаве подсјећају фотографије изложене у градској галерији, али и спомен - камен у парку, који означава висину воде која је прије дест година потопила град на ушћу Босне у Саву.