latinica  ћирилица
16/05/2024 |  21:28 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Министарски састанак у Котору: Један регион, заједничка визија

Један регион, заједничка визија - порука је са министарског састанка о Плану раста за Балкан који је одржан у Котору.
Министарски састанак у Котору - Фото: СРНА
Министарски састанак у КоторуФото: СРНА

У заједничкој изјави лидера шест земаља Балкана наглашава се посвећеност наставку сарадње у региону и искористе обновљени замах у политици проширења ЕУ.

Поздрављено је то што су Европски парламент и Савјет ЕУ усвојили Инструмент за реформу и раст, који ће додатно подстаћи приступни пут Балкана ка ЕУ, пружањем додатне финансијске помоћи након спровођења темељних реформи.

- Сходно томе, у синергији и сарадњи са нашим партнерима из ЕУ, припрема одговарајућих реформских агенди балканске шесторке је на добром путу у циљу постизања кључних социо-економских реформи уз унапређење демократије, основних вриједности и владавине права као предуслова стабилности и просперитета региона Балкана - наводи се у саопштењу.

Циљ лидера је да поједноставе економску и социјалну трансформацију друштава, утирући пут за пуноправно чланство у ЕУ, а остају посвећени одржавању принципа приступања заснованог на заслугама током овог процеса.

- Уважавајући опипљиве резултате Заједничког регионалног тржишта као покретача унутаррегионалне трговине и покретача економске интеграције у региону лидери остају посвећени завршетку прве итерације Акционог плана за ЗРТ који се завршава 2024. године и позивамо на пуну имплементацију прошлих споразума постигнутих у његовом контексту. Обавезујемо се да ћемо одобрити нови Акциони план за ЗРТ за период 2025-2028. на Самиту лидера Берлинског процеса 2024. Ова нова фаза ЗРТ-а дјелује као одскочна даска ка Јединственом тржишту ЕУ у многим секторима, откључавајући економски потенцијал региона, стварајући могућности за приватни сектор и за раднике - истиче се у саопштењу.

Друга итерација Акционог плана за ЗРТ ће се надовезати, али не ограничавајући се на, постојеће приоритетне области ЗРТ-а, као што су слободно кретање роба, слободно кретање услуга, хоризонталне трговинске мјере, развој људског капитала, омогућавање боље пословне климе и конкурентности, те дигитална трансформација.

Лидери позивају Савјет за регионалну сарадњу и Цефту да координишу у сарадњи са регионалним организацијама, институцијама ЕУ, регионалним цивилним друштвима и међународним финансијским институцијама, као и надлежним органима балканске шесторке да припреме акциони план за нову фазу ЗРТ, укључујући временски оквир за имплементацију и мјерљиве резултате.

- Позивамо Савјет за регионалну сарадњу и друге регионалне актере да наставе са подршком и олакшају учешће парламената у Берлинском процесу и другим програмима регионалне интеграције - наводи се.

Свјесни значаја за убрзану конвергенцију, лидери су посвећени испуњавању свих предуслова за придруживање Јединственој зони плаћања у еврима, као што је наведено у Тиранској декларацији од 29. фебруара. У овом настојању, Европска комисија пружиће неопходну и брзу помоћ како би се извршило прво приступање СЕПА из региона већ до краја 2024. године.

Препознајући потребу за побољшањем слободног кретања робе биће финализована и имплементирана мапа пута зелених трака, укључујући кроз побољшану унутаррегионалну трговину унутар Балкана, побољшану царинску сарадњу између региона и ЕУ и модернизацију граничних/заједничких прелаза.

С обзиром на значај ефикасног механизма за рјешавање трговинских спорова, препознајемо значај завршетка преговора о ЦЕФТА додатном протоколу 7 о рјешавању спорова, са циљем представљања споразума на предстојећем самиту Берлинског процеса. У том циљу ће Цефта осигурати једнак третман свих страна.

Наглашено је да ће, у складу са Свеобухватном мапом пута, бити припремљени циљани документи који ће се бавити претходно одабраним приоритетним граничним прелазима.

Лидери су изразили пуну подршку успостављању Регионалног програма за поједностављење трговине и транспорта, како би се омогуцћило приближавање региона Јединственом тржишту ЕУ смањењем трговинских баријера и трошкова и побољшањем ефикасности транспорта између Балкана и ЕУ. Програм ће спроводити Свјетска банка у блиској сарадњи са Транспортном заједницом, Цефтом и Европском комисијом, у тандему са Програмом за безбједни и одрживи транспорт ЕУ.

Пратећи приоритет ових земаља да се постепено придруже јединственом тржишту ЕУ, земље Балкна и Европска комисија ће заједно радити на припреми споразум о оцјењивању усаглашености и прихватању и на успостављању Академије за Јединствено тржиште, која ће обезбиједити да сваки од појединачних система ових шест земаља буде потпуно усклађен са онима из ЕУ.

У циљу доприноса индустријској конкурентности и јачању отворене стратешке аутономије ЕУ, заинтересоване стране из ових земаља придружиле су се Алијанси за критичне лијекове. Као чланице Алијансе, ове земље теже да играју активну улогу у јачању и диверсификацији ланаца снабдијевања критичним лијековима у ЕУ, на крају повећавајући напоре за спречавање и ефикасно рјешавање несташица.

Најављено је да ће идући састанак лидера Балкана о Плану раста бити одржан у БиХ.

У циљу побољшања дигиталне повезаности, биће рађено на интеграцији региона у тзв. услуге повјерења у ЕУ када домацће законодавство буде у складу са услугама електронске идентификације, аутентификације и повјерења.

Западнобалканска шесторка посвећена је интензивирању напора на працћењу прошлих обавеза и предузетих активности у оквиру Берлинског процеса, укључујући пуну примјену Споразума о мобилности.

- Вођени жељом за јачањем регионалне безбједности, унапређења финансијског интегритета и јачања сарадње у борби против финансијског криминала, лидери шесторке изражавају интересовање да истраже могућности сарадње са новом Управом за борбу против прања новца ЕУ - наводи се у заједничком саопштењу након састанка у Котору.