latinica  ћирилица
16/05/2024 |  21:51 ⇒ 17/05/2024 | 08:57 | Аутор: СРНА

Приштина обавијештена да није испунила услове за Савјет Европе: ЗСО се не може поредити са Српском

Приштина није испунила услове међународне заједнице за чланство у Савјету Европе, пошто није направљен ниједан корак ка формирању Заједнице српских општина, поручиле су Француска, Њемачка и Италија у писму упућеном премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Писмо Париза, Берлина и Рима одговор је на писмо које је Курти раније послао, а у којем је навео своје приједлоге везане за успостављање ЗСО и чланство Приштине у Савјету Европе.

У писму европских земаља наводи се да кораци које је Курти предложио "не рјешавају хитну потребу за конкретним корацима ка успостављању ЗСО, и да ризикују даље подривање дијалога под посредством ЕУ".

- Нацрт статута који је представио специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак није "џентлменски приједлог". То је солидан модел, пажљиво израђен уз помоћ европских правника и експерата, заснован на постојећој најбољој пракси. Размотрите све своје црвене линије, укључујући Уставни суд и правни оквир. Још једном да нагласимо, ми не желимо нефункционално Косово. ЗСО се ни по чему не може поредити са Републиком Српском - наводи се у писму Италије, Француске и Њемачке, пренио је Танјуг.

Како се истиче, достављање нацрта представницима Савета Европе, не би представљало корак унапријед, пошто "њихово мишљење није правно обавезујуће", и додаје да се напредак може остварити једино слањем документа уставном суду тзв. Косова.

Поред тога, у писму се наводи да је "непримјерено" да Курти изради нови нацрт.

Раније данас, министар спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала саопштила је да је писмом обавијестила Савјет Европе да ће Приштина до краја маја упутити тзв. косовском уставном суду приједлог статута ЗСО.

Према сазнањима Тањуга, питање чланства самопроглашеног Косова у Савјету Европе није се, упркос очекивањима Приштине, нашло на дневном реду Комитета министара Савјета Европе, који ће засједати данас и сутра у Стразбуру.