latinica  ћирилица
16/05/2024 |  22:10 ⇒ 22:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Република Српска мора да постоји у складу са Дејтоном

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је вечерас да ново распиривање међунационалних сукоба због резолуције о Сребреници представља дубинску и много тежу посљедицу.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs)

- Ми смо разговарали са људима. И ви видите, људима је тешко ово око Косова, али људи знају да ће то да гурају до неког тренутка, али да не могу да их убаце у УН, имају неку врсту мање сигурности, али ипак сигурности. Јер то не могу без нас. А што се тиче овога, људи имају подозрење, страх, али се осјећају и кивно и бијесно - рекао је Вучић на РТС.

Навео је и да има много нетачних ствари на порталима од тога да је пуцао, држао снајпер који, како је истакао, никад није имао у руци, до тога да Србе називају "геноцидашима".

- Који су то наши погрдни називи за њих? Па нема их. Ми овдје кажњавамо свакога ко би било који погрдни назив упутио. Што не кажете да на свим њиховим порталима само читате о "ђиканима" и "геноцидашима"? - рекао је Вучић.

Како каже, свуда пише Република Српска, а са друге стране тешко им је да то изговоре.

- Нисам сигуран да би многи вољели да постоји Србија. Што се нас тиче, ми немамо проблем да постоји Босна и Херцеговина. Никада га нисмо имали и увијек смо се држали Дејтонског мировног споразума и њиховог Устава. Али, наравно, и Република Српска мора да постоји у складу са Дејтонским мировним споразумом - рекао је Вучић.

Како додаје, у томе су разлике, али "они су сад показали шта је то што им ми значимо и колико желе и дијалог и добре односе са нама".

На констатацију водитеља да у региону најтеже иде комуникација са Сарајевом, као и да је Вучић покушао да се дође до неке врсте пацификације са Бошњацима, предсједник је одговорио да све вријеме Србија то ради.

- Ја желим најбоље односе са Бошњацима. Улажемо већи новац пропорционално у другим дијеловима Србије управо у оним општинама гдје су Бошњаци већина. Ја мислим да ти људи то виде - рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се наставити са улагањима.

- То је наш посао. И сваки пут ћемо да пружимо пијетет жртвама бошњачким, саучешће породицама. Али немојте да очекујете од нас да прихватимо добровољно гажење сопственог народа да бисте нам ви дали дозволу да будемо лијепо са неким. Немојте да сметнете са ума да њихов главни протагониста Бећировић је написао књигу о четири геноцида које је Србија почила над БиХ још од Првог српског устанка - рекао је Вучић.