latinica  ћирилица
16/05/2024 |  22:28 ⇒ 17/05/2024 | 10:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: У сљедећи четвртак у УН видјећемо рађање новог поретка у свијету

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је борба око резолуције о Сребреници борба неравноправних, али да ћемо у сљедећи четвртак у УН, како је рекао, видјети да се рађа другачији и нови свјетски поредак.
Александар Вучић  (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg)

- Да постоји један значајан дио земаља који смије да се супротстави терору већине и њиховом схватању истине. Веома, веома значајан број земаља. Који се више не либе да говоре слободно. Ја се не либим да говорим слободно. Нико не може то да ми ускрати - рекао је Вучић за РТС.

На питање да ли постоји нека таква земља у региону, Вучић је одговорио да је Мађарска сасвим сигурно слободна земља.

Он је истакао да иза те резолуције стоје искључиво Берлин, Лондон и Вашингтон и да би било веома лицемјерно да криви земље из региона које ће гласати за њу.

- Шта хоћете да вам кажем када један Мексико буде уздржан или Никарагва против? За то могу да вам кажем јер су то чврсти људи, чврсте земље. А Црна Гора да буде за. Или Кина да буде против, а Црна Гора да буде за. Али вам и то говори колико се поредак у свијету мијења. А мени су најсмјешнији њихови извињавајући разлози и све то што говоре - рекао је Вучић.

За Сјеверну Македонију је рекао да су пријатељи и браћа Срба, али да код њих то тако функционише.

- Када немате довољно снаге у међународној арени, онда морате тиме да се бавите. Али, хоћемо ли да се иживљавамо на Црној Гори и Сјеверној Македонији? Не би баш имало смисла. Ја мислим да је више фер и да је поштеније, да као човјек и у име Србије, изађем и кажем шта мислим онима који стварно из овога стоје. То су Берлин, Лондон и Вашингтон - поручио је Вучић.

На питање о односима са Њемачком, Вучић је рекао да нису као у вријеме канцеларке Ангеле Меркел, али да вјерује да ћемо моћи да градимо боље односе са том земљом.

- Односи са канцеларом /Олафом/ Шолцом су другачији у односу на Меркелову, а другачији су односи са Шолцом у односу на оно што имамо са Министарством спољних послова Њемачке. Вјерујем да ћемо моћи да градимо боље односе са њима - констатовао је Вучић.

Додао је да са Британцима нисмо никада имали сјајне односе, али да ћемо морати и ту да градимо боље односе.

- Са Вашингтоном разговарамо. Понекад је лакше разговарати са Вашингтоном него са многима другима. Знате, бар хоће да вас чују, ако ништа друго. А да ја сад кажем, крива ми Подгорица и Скопље, а нису криви ови који су ово направили, био бих лицемјер и показивао бих да сам кукавица. А не мислим да сам кукавица и умијем да назовем правим именом и на праву адресу да се обратим - објаснио је Вучић.