latinica  ћирилица
17/05/2024 |  09:03 | Аутор: СРНА

Шпирић: Кривичним пријавама Смајић покушава да правда блокаду рада Дома народа

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да је крајње неодговорно што делегат овог дома из реда бошњачког народа Џевад Смајић напушта сједницу и скоро три мјесеца блокира рад овог тијела, а онда свој нерад и наводни патриотизам правда подношењем кривичне пријаве против предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Очигледно је да Смајићу фали медијска пажња у недостатку сједнице Дома народа коју су Бошњаци још у марту напустили само зато што им се не свиђа дневни ред. Зато је одлучио да се промовише подношењем кривичне пријаве против предсједника Додика, умјесто да се позабави оним што би требао да му буде посао - изјавио је Шпирић Срни.

Он је изразио очекивање да ће делегати из Клуба Бошњака одговорност показати враћањем у парламентарне клупе, а не овим популистичким активностима.

Оцијенио је да је непотребно улазити у суштину и образложење Смајићеве кривичне пријаве, те поручио да "предсједник Додик није човјек мржње, али многи који га нападају управо се хране том емоцијом".

Шпирић је подсјетио да је у марту прекинута сједница Дома народа, јер се на њеном дневном реду нашао Нацрт закона о Уставном суду БиХ.

- Умјесто изјашњавања о овом закону Бошњаци су напустили сједницу. Много би корисиније било да енергију троше на наставак рада и разговор унутар институција него што пажњу скрећу на друге теме, јер не желе да преузму одговорност за блокаду Дома нараода Парламентарне скупштине БиХ - закључио је Шпирић.

Смајић је јуче поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против предсједника Српске и његових сарадника у којој се наводи да "постоје докази да је Додик извршио више кривичних дјела због којих је Тужилаштво требало давно реаговати по службеној дужности".