latinica  ћирилица
17/05/2024 |  09:13 ⇒ 11:13 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Словачке посjетио Фица у болници: Свега се сјећа

Словачки премијер Роберт Фицо сјећа се околности атентата извршеног на њега 15. маја, изјавио је новоизабрани предсједник Петер Пелегрини, који је посјетио шефа Влада у болници.
Петер Пелегрини (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, илустрација) -
Петер Пелегрини (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, илустрација)

- Он се свега сећа. Изненађен је како се то брзо одиграло - рекао је Пелегрини за ТВ ТАЗ.

Премијер је био свјестан када је допремљен у болницу и сјећа се, према Пелегринијевим ријечима, како су му пружили прву помоћ, казао је Пелегрини који је у четвртак успио да неколико минута поразговара са Фицом.

Пелегрини је рекао да љекари не планирају да поново оперишу Фица и да ће у понедјељак бити донијета одлука о пребацивању у Братиславу.

Словачки премијер Роберт Фицо налази се у болници у Банској Бистрици где је оперисан послије рањавања у пуцњави након сједнице Владе која је одржана у граду Хандлова, на око 150 километара сјевероисточно од Братиславе. Фицо је послије вишечасовне операције на 24 сата био уведен у стање индуковане коме.

На Фица је пуцано када је, послије састанка, изашао да се поздрави са окупљеним грађанима.

Нападач на Фица је одмах ухапшен и против њега је подигнута оптужница за кривично дјело покушај убиства из политичких разлога.

Министар одбране Словачке изјавио је у, након ванредне сједнице Државног савјета безбједности и Владе, да љекари чине све да стабилизују стање премијера, као и да не може да констатује да се ситуација развија позитивно нити да је он ван животне опасности.

Министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток претходно је објавио да је на Фица испаљено пет хитаца и потврдио да је атентат на премијера изведен због политичких мотива.